Tre män våldtog en kvinna utomhus i november. Männen dömdes för grov våldtäkt och utvisning av tingsrätten. Nu sänker hovrätten straffen.

De tre männen, 19, 20 och 29 år , våldtog kvinnan i en lekpark i Björns trädgård på Södermalm i centrala Stockholm. De fotograferade dessutom övergreppet. När de greps samma kväll hade då på sig kvinnans bankomatkort, studentkort och SL-kort.

I maj dömdes männen av Stockholms tingsrätt. Två fick fängelse, en i fyra år och tre månader, den andre i fem år och tre månader. Den tredje dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten dömde också att männen skulle utvisas från Sverige med förbud att återvända på 15 år. De skulle också betala 205.000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan.

Hovrätten: av humanitära skäl ingen utvisning

Hovrätten har nu ändrat tingsrättens dom, rapporterar Mitt i Södermalm.

Utvisningsbeslutet upphävs för den tredje gärningsmannen eftersom ”mannens psykiska ohälsa gör honom särskilt sårbar i hemlandet”. Hovrätten anser att utvisning skulle drabba mannen orimligt hårt.

De två männen som dömdes till fängelse får straffen förkortade med tre månader. Anledningen är att hovrätten bedömer att utvisningen av männen ”medför men som bör beaktas i straffmätning”.