Tusentals människor deltog i manifestationen som ville överlämna 75.000 namnunderskrifter till politikerna. En partiledare kom ut för att lyssna. Jimmie Åkesson (SD) tog också upp ”Vid din sida” med statsministern i riksdagens frågestund.

Hjälporganisationen ”Vid din sida” samlade tusentals människor i Humlegården för att gå till riksdags- och regeringskvarteren. Där hade man hoppats att till statsministern få lämna över 75.000 namnunderskrifterna som kräver att politikerna vaknar och gör något åt de fattiga pensionärernas situation.

I namninsamlingen heter det: ”Nu får det vara nog!! Att vara äldre i Sverige eller att bli äldre i Sverige är hemskt, man kan hamna på gatan om ens livskamrat dör på några dagar! Det finns pensionärer som jobbat hela sitt liv men pengarna räcker inte. Dom bor utomhus! Tak överhuvudgaranti finns inte, kommunerna måste ta sitt ansvar och det är regeringens jobb att se till att dom gör det!”

Innan avmarschen från Humlegården fick Samtiden en intervju med initiativtagaren och grundaren av ”Vid din sida”, Jeanette Höglund.

Framme vid Mynttorget invid riksdagshuset kom EN partiledare ut för att lyssna på folket som samlats för att manifestera.

Jimmie Åkesson (SD) sa att ”det är omöjligt att inte älska Jeanette för det hon gör!” Han fortsatte, ”Kanske kan en sådan här manifestation få fler att förstå också hur viktigt detta är. Att vi prioriterar de här frågorna. Jag kommer att göra det!”

Och SD-ledaren höll löftet genom att redan dagen därpå ta upp manifestationen i riksdagen frågestund med statsminister Stefan Löfven (S).

Jimmie Åkesson frågade Stefan Löfven varför inte han var och lyssnade på manifestationen med ”Vid din sida”. Och hur han ser på fattigpensionärernas situation.

Efter meningsutbytet fick Samtiden möjlighet till kort intervju med Jimmie Åkesson om hur han ser på regeringens agerande.

– Regeringen är nu beredd att höja garantipensionen och bostadstillägget. Det är bra. Men det är typiskt Socialdemokraterna att man alltid gör sådana här saker under galgen, och inte förutser de problem som är verkligheten för många människor, sa Jimmie Åkesson efter meningsutbytet med statsministern.

En effekt av frågestunden i riksdagen var att den socialdemokratiska regeringen för första gången kontaktade hjälporganisationen ”Vid din sida”. Det blir allt svårare att försöka glömma och gömma undan de äldre.

*

Mer:
* Se intervju i Samtiden med Jeanette Höglund: Så hjälps fattiga pensionärer som lever på gatan och samhället glömt bort (4 feb 2019)

* Tusentals i demonstration för äldre hemlösa (24 april 2019)