Det finns hur många miljarder som helst att satsa på Migrationsverkets mottagning av migranter, men inte något över till äldre i Sverige som hamnat snett.

Tusentals människor samlades i Humlegården på onsdagseftermiddagen för att gå till Riksdagen med en namninsamling som nära 75.000 personer undertecknat.

I namninsamlingen heter det: ”Nu får det vara nog!! Att vara äldre i Sverige eller att bli äldre i Sverige är hemskt, man kan hamna på gatan om ens livskamrat dör på några dagar! Det finns pensionärer som jobbat hela sitt liv men pengarna räcker inte. Dom bor utomhus! Tak överhuvudgaranti finns inte, kommunerna måste ta sitt ansvar och det är regeringens jobb att se till att dom gör det!”

Bakom detta ideella engagemang står hjälporganisationen Vid din sida, som stöttar hemlösa pensionärer.

Ja, det är skamligt att svenska pensionärer som råkat illa ut ska behöva åka nattbuss för att kunna vila, då man blivit hemlös.

Ingen äldre person ska behöva bo på gatan i Sverige.

Att Sverige har flest fattigpensionärer i Norden och att välfärden glömmer bort de tystlåtna, moraliskt hederliga och drogfria pensionärer som hamnat snett är en skandal.

Innan Sverige tar emot människor från andra delar av världen borde man först ”sopa rent framför egen dörr” och se till att den egna befolkningen inte lever i misär och är beroende av tillfälliga lösningar för att överleva.

De säkert tre tusen som visade sitt engagemang för äldre genom att gå i demonstrationståget från Humlegården till riksdagen på onsdagseftermiddagen, har inte stöd av några gamla etablissemang. Man månar ju om ”fel” grupp, en grupp som inte gör väsen av sig.

När jag såg demonstrationståget i välordnade former manifestera sitt budskap utan bråk, stök, hat eller hot, kom jag att tänka på att det i Finland finns ett landskap som heter Egentliga Finland. Detta var något av det egentliga Sverige.

Och den ledande politiker som mötte de tusentals demonstranterna var inte statsminister Stefan Löfven (S) utan oppositionsledaren Jimmie Åkesson (SD). Det säger något väsentligt om hur vårt land fungerar idag.

*

Mer:
* Se intervju i Samtiden med Jeanette Höglund: Så hjälps fattiga pensionärer som lever på gatan och samhället glömt bort (4 feb 2019)

* Vid din sida blev riksdagsfråga (26 april 2019)