Socialtjänsten är inriktad på missbrukare och kriminella. Medierna försvarar tiggarna. Men vem bryr sig om de laglydiga men fattiga pensionärer som sover utomhus i misär?

SE VIDEOINTERVJU NEDAN.

Under ett lunchföredrag i riksdagshuset idag berättade Jeanette Höglund om sitt ideella initiativ ”Vid din sida” som riktar in sig specifikt på äldre, fattiga pensionärer utan bostad. Än så länge i Stockholm, men planer finns för andra städer.

Hon och hennes organisation har fått kritik för att inte vända sig till alla utsatt, men Höglund är tydlig om varför. Till skillnad från andra grupper är det ingen som bryr sig om de äldre som sover vid Centralstationen, på parkbänkar eller nattbussar.

Dessa äldre vill inte vara till besvär. De har en gammaldags moral om att man inte ska tigga, stjäla, droga ner sig eller gråta ut om sig själv som offer.

– Dessa äldre känner skam och vill inte ha någon uppmärksamhet. Man bär på uppfattningen att man ska klara sig själv, säger Jeanette Höglund.

Därför får de ingen hjälp från kommunernas socialtjänst. När ”Vid din sida” har ringt Soc om någon äldre kan det låta så här:

– Har han/hon missbruksproblem?
– Nej, men ingenstans att bo.
– Då kan vi inget göra.

Socialsverige är inriktat på missbrukare, kriminella, papperslösa och andra som alltid kräver att andra ska ordna det för dem. Någon hjälpa finns däremot inte för de människor som arbetat hela sina liv, men som på ålderns höst är fattiga och blivit hemlösa men inte stämplar sig själva som offer.

Istället för missbruk och kriminalitet är det ofta en livsavgörande kris som orsakat att dessa äldre hamnat på gatan. Och de känner skam över det, och vill inte söka hjälp.

Jeanette Höglund upptäckte denna tysta grupp i sitt arbete som ordningsvakt i Stockholm city. Hon började samla in pengar visa insamlingar på Facebook till kläder och mat till dessa hemlösa pensionärer.

Verksamheten har vuxit och föreningen ”Vid din sida” anlitar nu volontärer som hjälper till med soppkök och man har börjat iordningsställa en lokal där de äldre kan duscha, byta om och vila ut mellan kl 12-24.

Dessa laglydiga äldre står lägst på hackordningen bland dem i utanförskap. De blir ofta rånade och misshandlade av missbrukare och tiggare. De är inte ovanligt att de blir av med sina skor, glasögon, ytterkläder. Kvinnorna blir utsatta för våldtäkter.

Föreningen Vid din sida tar emot gåvor via swish: 1236333165. Man genomför galor och jagar sponsorer till att iordningsställa lokalen man nu hyrt på 10 år i Kärrtorp.

Lyssna på Samtidens intervju med initiativtagaren Jeanette Höglund.

Läs mer i Samtiden:
* Tusentals i demonstration för äldre hemlösa (24 april 2019)
* Vid din sida blev riksdagsfråga (26 april 2019)