I hundratals fall har det konstaterats att kriminella gäng haft tillgång till polisens underrättelsearbete, vilket gjort det enkelt för dem att runda polisen. Varningar internt om allvaret i detta har polisledningen struntat i.

KOMMENTAR. Det är en skrämmande kartläggning av korrupta poliser som DN har gjort. Den myndighet som ska vara den främsta i brottsbekämpning har blivit ett redskap för klan- och gängkriminella. Det är de kriminella som haft kontroll över polisen, inte polisen över de kriminella.

Inte undra på att våldet och brottsligheten ökar.

Naturligtvis kommer en massa ord, fördömande ord, från ansvariga. Men deras ord har låg trovärdighet. Det enda som gäller är handling.

Ansvarsutkrävande saknas i vårt land

Och handlingskraft har polisen, liksom de flesta andra myndigheter i vårt land, saknat i årtionden. Alla sitter på händerna och väntar på att någon annan ska ta ansvar. Eftersom Sverige saknar tjänstemannaansvar är detta också det mest rationella: Om du inget gör kan du inte anklagas för något.

Ansvar är något som inte avkrävs någon i staten, allra minst de med högst positioner och löner.

Låt-gå är den filosofi som är allenarådande i statsförvaltningen. Svenska folket får ändå betala sina världsrekordhöga skatter. Men man får allt mindre för dem.

Larm från golvet har inte hörsammats

Flera poliser ute på fältet säger till Aftonbladet att läckor inte är ovanliga.

– Vi har till och med anställda som varit misstänkta för grov brottslighet, men där utredningarna läggs ner. Efter det får de komma tillbaka till jobbet, säger en av poliserna till tidningen.

Poliser vittnar om att chefer inom myndigheten är väl medvetna om problemet med läckor, men att inget görs. Enligt en källa beror det på att behovet av poliser är så ”extremt stort” att problemen bara viftas bort.

Rikspolischef Petra Lundh sa till DN i går att det funnits en ”farlig naivitet” inom rättsväsendet.

”Naiva”? Nej! Inkompetenta!

Nu ska den nye rikspolischefen Petra Lundh inte göras ansvarig, hon kom till polisen för bara fyra månader sedan. Men alla nivåer under henne, med mellanchefer som länge varit föremål för kritik från poliser ute på fältet, måste rensas upp.

Men det är synd att Petra Lundh använder termen ”naiva”, för det handlar inte om det. Vad saken gäller är inget annat än feghet, lathet och ren inkompetens.

Inte heller är ”alla” ansvariga, som förre Säpochefen hävdade nyligen. Det är polisens chefer som är ansvariga. Visst är det så att de jobbat under slappa regeringar, både justitieminister Morgan Johansson (S) och justitieminister Beatrice Ask, har varit odugliga som lagens förkämpar. Tillsammans var de två ansvariga för polisen i 16 år – 2006-2022.

Poliser på lägre nivå har i många år slagit larm om brister i polisorganisationen, men ingen med makt och ansvar har lyssnat. Förrän nu. Med den nya riksdagsmajoriteten finns stöd för att polisen gör sitt arbete med effektivitet – det vill säga fängslar brottslingar. Det är något tidigare regeringar inte varit intresserade av. Reinfeldt-regeringen därför att det kostar pengar med fler fängelser, Löfven/Andersson-regeringarna därför att de tycker synd om mördare, våldtäktsmän och andra brottslingar.

En polis som kan vara stolt

Det vi behöver är att återskapa en poliskår som kan vara stolt över sitt arbete. Där såväl politiker som allmänhet berömmer ordningsmakten för att den fångar in buset och får dem inlåsta i anstalter under många år.

Om denna respekt för polisens viktiga arbete funnits tidigare, hade läckorna varit färre och de som uppstått har snabbt kunna täppas till.