Den förre Säpochefen Klas Friberg säger nu: ”Jag skäms”. Han erkänner att makthavarna låtit de kriminella gäng växa sig starka i Sverige. Det är bra att det kommer fram.

Men sedan menar Friberg att ”alla” har ansvar för att kriminella gäng vuxit sig starka i Sverige.

Helt fel. Och att ens tänka så visar att Friberg fortfarande är en del av problemet och inte av lösningen.

Monumental ansvarslöshet

Det Sverige saknar är att höga chefer i myndigheter aldrig avkrävs ansvar. De kan agera hur inkompetent som helst, men de behöver aldrig ta konsekvenserna av ett dåligt utfört arbete.

Och skälet till denna monumentala ansvarslöshet är just att vi i Sverige alltid talar om ”samverkan”, ”samråd” och att ”alla” är ansvariga. Det betyder EN sak: INGEN är ansvarig. ALLA smiter undan och sitter på händerna. Trots skyhöga löner som myndighetschefer.

Kokettera inte, Friberg

Det kan tyckas var befriande när Säkerhetspolisens chef under åren 2018-21 erkänner att man gjort ett odugligt arbete.

— Jag skäms och är förbannad för att vi inte gjorde mer för de barn som vi visste var på väg in i ett utanförskap, säger Klas Friberg i en intervju för Göteborgs-Posten (betalvägg).

Han menar att aktörer från hela samhället måste involveras – mödravård, skola, socialtjänst och polis – i en gemensam nollvision för nyrekrytering.

Jaha, så barnmorskor ska se till att kriminella ynglingar och blivande mördare sköter sig? Vilket skitsnack!

Utkräva ansvar av de som hade ansvaret

Friberg är kritisk mot svenska politiker som han menar fattat populistiska och kortsiktiga beslut.

Gott så långt. Men sedan säger han att det är ”plågsamt” att höra politiker skylla på varandra. Ja men vissa politiker – som Morgan Johansson – VAR ansvarig. Andra hade INGEN makt, utan blev kritiserade när de framförde de lösningar som nu sakta är på väg. Men först efter att svenska folket sparkat ut de tidigare ansvariga politikerna.

Ansvarsutkrävande, Friberg! Har du hört det ordet? Morgan Johansson var som justitieminister ansvarig, medan exempelvis Jimmie Åkesson var utan makt även om han visste vad som borde göras och om han fått göra det hade läget varit ett helt annat här i landet. Men han fick inte. Det var Morgan och S-regeringen som bestämde.

Hur kan Friberg låta bli att göra skillnad på dessa helt olika positioner inom politiken?

Var man nog att säga vilka som är skyldiga

Saft-och-bulle-politiken är det som orsakat mycket av den våldsvåg vi drabbats av. Vänsterkriminologiskt flum där man ser brottslingen som den det är mest synd om har fått styra och det har lett till kaos och anarki.

Det är inget nytt. Det har Sverigedemokraterna sagt i mer än 20 år. Men de som har haft makten har inte lyssnat. Tvärtom har de hånat och hatat dem som sagt vad som behöver göras – och som nu sakta börjar göras.

Friberg borde inte vara så feg att han låter de ansvariga komma undan. Hade han menat något med sin kritik mot den förda politiken borde han också vara man nog att namnge vilka som är skyldiga.

Polisen måste få göra sitt jobb

Men ska man älta det som varit? Jo. Om man vill lära något av misstagen. Då måste man analysera och dokumentera vem som gjort fel och varför. Så att man inte gör om felet.

För Friberg gör om felet. Han fortsätter tala om att ”alla” och ”hela samhället”. Just de skitsnack som lett till våldsvågen. Mer av samma.

Nej, alla är inte ansvariga! De som är höga chefer i myndigheter ska vara ansvariga. De ska visa ledarskap och fatta beslut som innebär förändring av en slapp och likgiltig statsapparat. Det ledarskapet har INGEN annan än de som sitter på posterna och uppbär goda löner för det.

Polisen får nu allt fler befogenheter. Moralen i polisen kan nu återställas. Det gör att man blir starkare i mötet med dominansbeteende från kriminella element. Det ger energi till organisationen så att man ser till att gripa och anhålla misstänkta för skjutningar och sprängningar.

Hade andra än Fredrik Reinfeldt och Morgan Johansson lett regeringarna sedan 10-15 år sedan hade detta varit på plats för att mycket tidigare än nu åtgärdas.

Så nog faen har det betydelse VILKA som bestämmer och har makten att agera.

Friberg och hans sätt att tänka är nog ett exempel på varför allt gått så galet.