Den uppmärksammade rättegången med 17-årige Kyle Rittenhouse, som attackerades av demonstranter under upplopp i Kenosha i USA förra året och sköt ihjäl två angripare, har avslutats på fredagskvällen med att juryn friar honom på alla punkter.

Det var under ”black lives matter”-upplopp som Rittenhouse hjälpte till att skydda butiker från plundring och bränder som han blev attackerad av tre demonstranter. Han sköt ihjäl två och skadade den tredje.

Enligt åklagaren – och hela den amerikanska medievänstern – borde 17-åringen dömas till mord. Han har utmålats som vit-makt-extremist av dåvarande presidentkandidat Joe Biden, utan att några som helst tecken finns om detta.

Åklagaren menade att Rittenhouse inte hade rätt till självförsvar eftersom han beväpnat sig. Detta trots att han hade lagligt gevär, medan de som attackerade honom saknade licens för den pistol som riktats mot Rittenhouse huvud.

En polariserad debatt om självförsvar har uppstått runt rättegången. Vänstern vill se Rittenhouse som mördare, medan högern ser honom som hjälte, någon som ville skapa ordning och skydda oskyldiga mot demonstranter som förstörde egendom.

Juryn har nu sagt sitt: Kyle Rittenhouse gjorde inget fel. Han frikäns.

”Jag kunde inte ha bett om en bättre jury att arbeta med och det har verkligen varit mitt nöje”, sa domare Bruce Schroeder efter att ha avkunnat domen, rapporterar Fox News.

*

Se mer i Samtiden om fallet här.