Den i USA mycket uppmärksammade rättegången mot 17-årige Kyle Rittenhouse går mot sitt slut. Inget mindre än amerikanska medborgares rätt till självförsvar står på spel.

KOMMENTAR. Det var under förra höstens ”black lives matter”-upplopp i den lilla staden Kenosha, med ungefär 100.000 invånare, som den då 17-årige Kyle Rittenhouse begav sig de tre milen till staden för att hjälpa till att skydda butiker från plundring och byggnader från att sättas i brand. Med sig tog han sitt AR15-gevär.

På plats blev han attackerad av tre demonstranter. Rittenhouse använde inte sitt vapen förrän en demonstrant tog tag i hans vapen och en annan slår honom med tillhygge och en tredje riktar en pistol mot hans huvud.

Två av männen dog och en tredje blev skottskadad i armen när Rittenhouse till slut använde vapnet.

Polarisering i flera led

Fallet har polariserats av flera faktorer. Joe Biden, som då var presidentkandidat, använde Rittenhouse i en valfilm och utmålade honom som vit rasist som attackerade svarta.

Detta har visat sig vara uppenbar lögn, som dock amerikanska medier hållit fast vid. De två som dog var inte enbart vita, de var förbrytare. Den ene var dömd till fängelse för flertal fall av våldtäkt mot barn och den andre för kvinnomisshandel. Den tredje, som överlevde, hade inte licens för den pistol han riktade mot Rittenhouse.

Åklagaren hävdar ändå att Rittenhouse inte hade rätt att bära vapen och det faktum att han gjorde det, fråntar honom rätten att försvara sig själv om han blir angripen.

I måndagens slutplädering yttrade han den häpnadsväckande meningen: ”You lose the right to self-defense when you’re the one who brought the gun”, vilket bland annat Washington Examiner rapporterat om.

Den som tar med sig vapen för att kunna skydda sig vid angrepp, har enligt denne åklagare förverkat rätten att skydda sitt liv när man blir angripen. Rätten till självförsvar är en central del i alla västerländska samhällen, och kanske mest av alla i USA. Att den rätten så uppenbart angrips i denna rättegång gör frågan glödhet.

Åklagaren hävdar också att 17-årige Rittenhouse inte hade rätt att bära gevär. Men domaren i fallet har konstaterat att, även om delstatens lag är svårtolkad, en 17 åring får bära långpipigt vapen.

Från vänstermediernas sida – och uppenbarligen från presidentens sida – vill man döma Rittenhouse därför att han är vit och att han gått emot ”black lives matter”-kampanjen. Det ska göra honom rättslös när han attackeras av tre män med tillhyggen och pistol.

För många amerikaner strider det mot allt det som landet står för.

Därför är rättegången så uppmärksammad.

Juryn överlägger idag på sin tredje dag. De kan bli klara när som helst.

*

Se inslag i ämnet hos Riks:

Se mer: Rittenhouse jury to resume after fresh mistrial request, The Media’s Verdict on Kyle Rittenhouse, Judge Schroeder: Media’s Irresponsible Coverage Of Rittenhouse Trial Has Been ”Frightening”

Se också krönika i SvD: Rättegången avslöjar hur medier vinklar.