De texter som den mördade 19-årige rapparen Einár skrev dryper av våld och hat. Dessa rappare har glorifierats av medierna som fått högre status, och på det sättet underblåser medierna våld och död. Artisten Sebastian Stakset riktar nu hård kritik mot medierna.

KOMMENTAR. Stakset sörjer som många andra musiker Nils Grönbergs död, som han spelade in flera låtar tillsammans med. I ett öppet brev på Instagram skriver han om sin frustration över samhällets utveckling, och riktar hård kritik mot media.

”Jag är så fkn trött på allt dödande! Jag är så förtvivlad över alla dessa föräldrar som måste begrava sina barn. Jag är så trött på media som bär ett enormt ansvar. Hela dagen har media jagat mig för en kommentar. Här har ni en kommentar: Ta erat ansvar”, skriver han.

Medierna kan låta bli att hylla destruktiviteten

Det är inte konstruktivt att försöka förbjuda den typ av uttryck som gangsterrapp utgör. Förbud skulle inte tysta den, utan höja statusen. De som inom musikindustrin vill tjäna pengar på den här blodiga kulturen är svin, men förbud är ändå fel väg. Andra musiker borde kanske fundera på om de ska samarbeta med dem som underblåser gangsterrappen.

Men några som absolut kan sluta glorifiera våldet är svenska medier. Sveriges Radio P3 är i högsta grad moraliskt medskyldiga till mördandet. De ger prestigefulla priser till mördare och våldsverkare.

Detta samtidigt som public service diskade Thorsten Flinck från Melodifestivalen 2020 därför att skådespelaren stod åtalad för olaga hot och skadegörelse.

Alltså: mord i kretsar där invandrarbakgrund dominerar är okej för public service, men inte lindrigare brott bland svenska artister.

Också andra medier har ett ansvar att inte som artister recensera och inte uppmärksamma dem som är kriminella. Istället borde ansvarslösheten, det moraliska förfallet och det destruktiva livet skildras. Det är verkligheten. Det är den journalister har att bevaka. Inte lyfta upp kriminella som förebilder och idoler.

*

Se också: P3 och gängkriminaliteten (25 mars 2021)