I morgon kommer Coronakommissionens andra rapport. Efter den första fick regeringen kraftig kritik. Redan själva presentationen fick hård kritik. Det såg ut som att socialminister Lena Hallengren (S) försökte styra hur Coronakommissionens rapport skulle tolkas.

Även Konstitutionsutskottet kritiserade Lena Hallengren för att hon ledde pressträffen där första rapporten skulle presenteras. KU underströk att de fortsatta kontakterna mellan Hallengrens socialdepartement och Coronakommissionen, måste präglas av ett ”respektavstånd”.

Detta borde varit självklar från början Coronakommissionen ska utvärdera hur regering och myndigheter hanteras krisen med coronapandemin som orsakat över 15.000 människors död i Sverige.

Redan första delrapporten i december förra året gav allvarlig kritik. I morgon fredag kommer andra delrapporten. Slutrapporten ska komma i februari.

Vad som står i en kriskommission kan få stora konsekvenser, rapporterar SvD. En enda mening i den tunga tsunamiutredningen ledde till omfattande medierapportering om de olika uppgifter som dåvarande statssekreteraren Lars Danielsson och kabinetts­sekreteraren Hans Dahlgren lämnat om händelserna i mellandagarna 2004: ”Här står alltså uppgift mot uppgift” var formuleringen.