Vissa politiker kan hamna i mediedrev även om de bevisligen har rätt. Busch husköp har fått galet stort medialt utrymme. Det är märkligt hur S-politiker kan komma undan med mord medan andra får löpa gatlopp även om de inte gjort fel.

KOMMENTAR. När SVT Politikbyrån avhandlade politikers skandaler tog man inte upp att två S-politiker i närtid är dömda för mord. Det är deras partitillhörighet som gör att medierna skyddar dem. Någon annan förklaring finns inte till varför Ashkan Ekman Ekhtiari (S), som fick livstids fängelse sedan han skjutit sin fru i huvudet medan hon sov, och Jennie Olsson (S), som fick 18 års fängelse efter att hon högg ihjäl kollega för att komma över funktionshindrads pengar, inte fått något medieljus på sig.

Andra partier, särskilt Sverigedemokraterna, får stå till svars i medierna med stora artiklar när något olämpligt sagts av obetydlig medlem i sociala meder. En korkad mening är naturligtvis mycket värre än att döda någon, eller hur?

Kristdemokrat ska sättas åt

Nu har Ebba Busch blivit behandlad osedvanligt illa av medierna. Till en början handlade det om ett lagligt köpekontrakt av ett hus där hon som köpare betalt handpenning. Men efter det ångrade sig säljaren. Det är något som Ebba Busch inte råder över.

Och skulle vi börja tillämpa principen att påskrivna köpekontrakt inte längre gäller, då inför vi anarki på svensk fastighetsmarknad. Och alla andra områden där det köps och säljs saker, som bilar.

Vill vi att kontrakt inte längre ska gälla om någon part ångrar sig?

Naturligtvis inte.

Busch hade kunnat vika ned sig

När den säljande parten ångrar sig och inte vill lämna över nycklarna kan den samhällsmedborgare som är okänd (eller socialdemokrat) gå till domstol och begära att köpekontraktet ska hedras och verkställas. Men en känd politiker på högersidan får då räkna med att löpa gatlopp där motparten, säljaren, utmålas som offer för mäktig politiker.

Det är tyvärr en realitet. Ett pris kända personer får bära.

Då hade det kanske varit bättre att backa även om man har rätt. Livet är inte rättvist.

Särskilt när det också blev förtalsanmälan ovanpå allt.

Kräver sin rätt

Samtidigt är det enkelt att förstå att Ebba Busch som privatperson vill stå på sig. Särskilt som personer i säljarens närhet agerat svinaktigt. Aftonbladet har avslöjat att personer i en Facebook-tråd diskuterar hur man ska hota Ebba Busch: ”Om saken blir känd i media kanske gör henne mör”, skriver en person.

”Nu har fallet även fått riksspridning och det blir nog så att hon backar från att dra mannen inför rätta som hon hotat med”, skriver en kvinna som ansökt om att bli den 81-årige säljarens gode man.

Men frågan är dock hur mycket privatperson man kan vara som ledande politiker, särskilt icke-socialistisk sådan, i det medieklimat som råder.

Men nu är det klart

En förlikning har nu träffats mellan säljaren och köparen om det omstridda huset.

”Esbjörn och Ebba Busch har i dag som ovan träffat en överenskommelse som skall stadsfästas i dom”, står det i en handling som Expressen tagit del av.

Ebba Busch får till slut nycklarna till huset hon köpte och betalade handpenning på, för mer än ett år sedan.