Det finns medieuppgifter om att finansminister Magdalena Andersson (S) varit mest mån om att tillgodose Annie Lööf (C) i budgetarbetet. Såväl MP, som sitter i regeringen, som V har fått nobben för sina förslag.

Under söndagen uppgav Dagens Industri att regeringen prioriterat Centerpartiet och skräddarsytt delar av budgeten för att få Annie Lööf och hennes parti ska kunna svälja den.

Det handlar bland annat om bredbandsutbyggnad och sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare, enligt tidningen.

Nej till V

Vänsterpartiet får däremot nej på kravet att alla skattesänkningar i budgeten måste kompenseras av lika höga skattehöjningar.

– Det kravet kommer inte att uppfyllas, det går inte ihop med Centerpartiets krav, säger en källa med insyn i processen till tidningen.

I SVT Agenda på söndagskvällen medgav Ulla Andersson (V) att budgeten inte ser ut att leva upp till partiets krav på nollsummespel mellan skattehöjningar och skattesänkningar. ”Så verkar det inte bli”, sa hon.

Uppgifterna om höjd bankskatt och höjd skatt på sprit och tobak ”ser inte ut att räcka”, enligt Ulla Andersson.

Hur det därmed blir med Vänsterpartiets stöd till regeringen i en slutomröstning om budgeten är därmed oklart.

– Vi vet inte hur den kommer se ut i slutändan. Det är två månader kvar. När vi vet vad som kommer att gälla under statsministeromröstningen och så småningom finansutskottets hantering, då kommer vi att kunna ta budgeten till vårt parti, sa Andersson

MP får inte som man vill

Inte heller Miljöpartiet, som ju faktiskt är regeringsparti, får igenom sina hjärtefrågor enligt Dagens industri. Tidningen uppger att MP har fått ge sig till förmån för Centerpartiet i budgetarbetet. Den gröna skatteväxlingen på totalt 15 miljarder kommer att avbrytas eftersom C motsäger sig stora skattehöjningar efter pandemin.

– De har ställt det som ett ultimatum för att kunna stödja budgeten, säger källan till tidningen.

Tidigare under söndagen hotade språkröret Märta Stenevi att Miljöpartiet kan lämna regeringen om Centerpartiet får sin vilja igenom angående stärkt äganderätt i skogen och uppluckrat strandskydd.