Det är sorgligt att se hur gamla etablissemang tappar greppet och istället för att försöka bli bättre, angriper dem som förstår vad som idag krävs av medier för att kunna fullfölja det journalistiska uppdraget att bevaka samhället.

Den vanliga anklagelsen om ”populism” dyker upp så fort gamla makthavare inom politik, medier och kultur har blivit omsprungna av nya initiativ som följer på den samhällsutveckling som faktiskt sker.

Nu tar förre Ekochefen i Sveriges Radio det ett steg längre. Han kallar journalisten Joakim Lamotte, som har arbetat för public service, bland annat hos SVT i Göteborg, för ”ärketöntig clown”.

Klanupplopp i svenska städer är en stor händelse

Det som provocerat Sonning är att Lamotte åkt till Lund och pratat med folk om det klanupplopp som ägde rum i måndags och som kom att dominera hela staden med gängslagsmål mellan uppemot etthundra vuxna män med sparkar, slag, påkar och knivhugg.

– De var extremt uppjagade. Fruktansvärt aggressiva, sa ett vittne.

Lunds lasarett fick gå i stabsläge och låsa portarna för att skydda patienter och personal.

Av filmerna som folk tagit med mobiltelefoner framgår hur personer som ligger ner blir sparkade i huvudet trots att poliser finns alldeles intill. Klanerna bestod av så stora grupper att polisen inte hade en chans att upprätthålla ordningen i Lund i måndags. Det var anarki i Sveriges 12:e största stad.

Gamla medier blundar och vägrar granska samhällsutvecklingen

Vad har de etablerade medierna gjort av detta exempel på hur samhällsutvecklingen ser ut i landet? Ingenting. Locket på! Stöööööörsta möööööjliga tyyyyyystnad.

Etablerade medier är inte längre nyhetsförmedlare. Man är maktens handgångna i försöken att lägga ”verkligheten” tillrätta så som vänsterpartierna vill ha det.

Det är därför Joakim Lamotte gör en stor journalistisk insats när han åker till Lund och sänder live i centrum utanför järnvägsstationen. Han talar med folk om vad de anser om samhällsutvecklingen. (Se inspelningen i Facebook här.)

Men att Lamotte gör reportage där verklighetens folk får uttala sina åsikter om samhällsutvecklingen upprör många inom de gamla medierna.

Staffan Sonning raljerar och skriver på Twitter: ”tur att vi har krigskorrespondenter som du. Kan du inte berätta några war stories för oss andra krigskorrespondenter?”

Detta är väldigt avslöjande.

Sonning tycks anse att det inte ska rapporteras om våld, kriminalitet och otrygghet i Sverige. Det är bara ”fint” att rapportera om våld i utlandet.

Jag ställer mig frågan: varför ska det inte rapporteras om svensk samhällsutveckling?

Varför är det så provocerande för en gammal journalisträv som Sonning att Lamotte frågar lundaborna vad de tycker om upploppen, klanerna och polisens oförmåga att upprätthålla lag och ordning?

Är det så att Staffan Sonning inte tror att upploppet mellan klanerna ägt rum? Är det en massiv desinformationskampanj? Ja, men så avslöja den i så fall!

Men så är det naturligtvis inte. Sonning gör det gamla makthavare alltid gjort när de blir trängda och deras perspektiv inte längre gäller: Man skjuter på budbäraren. Detta är tragikomiskt, eftersom budbäraren här är journalist och gör det alla seriösa journalister borde göra: Bevaka vad som händer ute i samhället, spegla utvecklingen och lyfta konflikter.

Lamotte ger folket den röst medierna sätter munkavle på

I sin livesändning från Lund intervjuar Joakim Lamotte bland annat en man som själv är invandrare och mycket bedrövad över utvecklingen.

– Sverige är inte Sverige längre, alltså. Folk kommer hit och påstår sig vara flyktingar och flyr från våld och förstörelse. Och så håller man på så här! 100 procent av den här så kallade gängkriminaliteten, det är ju inget annat än invandrarkriminalitet … i princip. Tyvärr.

På Lamottes fråga om man inte ska hjälpa personer som vill fly.

– Jo, men kommer man hit och påstår sig vara flykting som flyr från våld och förföljelse då ska man väl inte hålla på som man gjorde här på andra sidan gatan, säger mannen och pekar på den vandaliserade uteserveringen där ett av gängslagsmålen och knivskärningen ägde rum i måndags.

– Sverige är inte det land jag kom till på 50-talet. Det värsta är att medierna mörkar detta. Man skriver aldrig vilka som ligger bakom detta. De som håller på med detta – utvisa dem direkt. För de har inte här att göra, konstaterar den äldre mannen som kom till Sverige för länge sedan.

Gamla medier är i kris

Den kraftigt negativa reaktionen från Staffan Sonning mot att verklighetens folk får komma till tals säger något om tillståndet i gamla, etablerade medier.

Man har slutat granska makten, för att istället granska folket åt makten, som journalisterna Marika Formgren och Gunnar Sandelin skrev i boken Haveriet år 2016.

Redaktionerna vill inte höra vad folk tycker, man vill höra vad justitieminister Morgan Johansson (S) säger och sedan tvångsmata svenska folket med maktens perspektiv.

Lojaliteten mot vänstermakten inom medierna är ett allvarligt demokratiproblem. Det betyder att de inte granskar makten längre. Och det är därför sociala medier blivit så väsentliga för att rädda demokratin från sotdöden, där bara vänstermaktens vinklade och världsfrånvända synsätt sprids i medierna.

Så kom igen, gammelredaktioner! Lär av Lamotte! Ge er ur i verkligheten och rapportera det som sker – inte det som makten önskar.