Risken för att oskyldiga ska drabbas av våldsdåd har ökat påtagligt i Sverige i takt med att allt fler attentat sker i offentlig miljö. Detta eftersom de tilltänkta offren har lärt sig hur de ska skydda sig.

Polisen har noterat hur allt fler skjutningar sker öppet under dagtid och i offentliga miljöer där många ur allmänheten rör sig. En teori är att de gängkriminella använder allmänheten som skydd när de själva misstänker att de är måltavla för att bli skjutna.

Ändrat beteende bland gängkriminella

– Vi ser ett ändrat beteende bland de kriminella som har hotbild mot sig att de inte går ut nattetid utan man går ut tidigare när man är i skydd av folk på allmänna platser. Om man skyddar sig så bra att man inte kommer åt individen är risken att man ger sig på områden där offret befinner sig i stället.

Det säger kommissarie Gunnar Appelgren som under lång tid utrett mord- och mordförsök i gängmiljö, till DN (betalvägg). 

Sprängningar av bostadshus är exempel på hur man vill uppnå sina motivet utan att komma måltavlan nära. Effekten blir då större för fler icke inblandade, än risken att träffas av en förlupen kula vid skottlossning.

– Generellt sett kan man säga att en sprängning är mycket värre, framför allt när man utlöser bomben vid ett senare tillfälle. Man har ingen aning om vem som kommer att passera vid detonationen. Dessutom är ju många av dem som håller på med det här inte några sprängmedelsexperter.

– Vi har vid flera tillfällen, bland annat vid fallet i Linköping, sett att bomberna är överdimensionerade, säger Appelgren.

Göteborg särskilt utsatt

Särskilt i Göteborg har flera attentat inträffar där oskyldiga blivit offer. En äldre kvinna skadades svårt i november i fjol när en handgranat exploderade inne på en läkarmottagning på Första Långgatan, bara en dryg kilometer från gårdagens bombdåd på Övre Husargatan. Andra exempel är bilsprängningen på Hisingen 2014, där en fyraårig flicka var bland fyra dödsoffer, och handgranaten som kastades in i en lägenhet i Biskopsgården och dödade en åttaårig pojke.

– Det här är ett trubbigt våld som är en kombination av brutalitet, bekvämlighet och bristande konsekvenstänk, säger kriminolog Sven Granath till DN och förklarar att många av våldsdåden präglas av dålig kontroll. I gängmiljön kan många vara delaktiga i olika roller som anstiftare, en projektledare och en utförare.