Det är inte ovanligt att de som begår grova våldsbrott redan är dömda och borde vara inlåsta men som ändå är ute i det fria och därför kan begå nya fruktansvärda våldsbrott. Två mord på bara en månad har utförts av personer som borde varit bakom galler.

Den 17-åring som sköt ihjäl en uniformerad polis i Biskopsgården 30 juni var bara drygt ett år tidigare dömd för mordförsök efter att ha knivhuggit en man på spårvagnen. Ändå var han fri att mörda en polis.

Den som nu är anhållen för mordet på en 25-åriga kvinna i Luleå på fredagskvällen, dömdes så sent som för en månad sedan till över två års fängelse för bland annat grov misshandel. Ändå var han fri att mörda en kvinna, som han enligt uppgifter inte haft en nära relation med.

Detta visar att Sverige inte längre är en rättsstat.

Mördare och grova våldsverkare tillåts härja fritt i landet.

Även när de är dömda, är de ändå inte frihetsberövade. Sverige är våldskriminellas paradis på jorden.

Skulden vilar tungt på Morgan Johansson (S)

Skulden ligger på de politiska makthavarna, främst naturligtvis på justitieminister Morgan Johansson. Han talar i tuffa ordalag i medier, men gör allt för att kriminella ska få vara fria och undkomma straff.

Det är patetiskt att höra Johansson tala om att fler blir dömda. Brottsförebyggande rådets statistik visar att det inte är fler som sitter inne i fängelse nu än för tio år sedan – trots att brottsligheten ökat och blivit grövre. Sedan 2011 har antalet nya verkställigheter av fängelsestraff per år faktiskt minskat med 5,3 procent, från 9.463 intagna 2011 till 8.964 intagna 2020, enligt Brottsförebyggande rådet.

Det är Johanssons verkliga facit som justitieminister.

Skälet till denna dårskap är att Socialdemokraterna och deras regeringsunderlag anser att det är mer synd om mördare och våldsverkare än om dem som drabbas av deras våld. Minns S-politruken Dan Eliassons gråtmilda försvar av en mördare som huggit ihjäl en kvinna på flyktingboende: ”Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?”

Kriminella har ingen bättre vän än nuvarande regering

Det är en vidrig moral som vänsterkriminologer har fått sätta i svensk kriminalpolitik. Den måste ryckas upp med rötterna. Straff är till för att skipa rättvisa för drabbade och få den kriminelle att sona sina brott.

Kriminalpolitikens syfte är att skapa trygghet för den stora skötsamma majoriteten i samhället. De som utför våldsbrott måste dömas till mycket långa fängelsestraff så att de inte längre kan utgöra hot mot allmänheten. Och de borde tvingas arbeta under fängelsetiden. Både för sitt uppehälle och för att betala av på de skadestånd som domstol dömt ut till de drabbade.

Svenska folket har att avgöra i nästa val om daltandet ska fortsätta eller om helt andra bullar ska gälla i kriminalpolitiken.