Bråket mellan de rödgröna partierna som är Socialdemokratins regeringsunderlag har trappats upp i veckan. Nooshi kallade Annie för ”trulig tvååring” och Magdalena läxade upp Annie om att C har ett ”särskilt ansvar”. Annie svarade med att säga att hennes stöd till budgeten ”inte är gratis”.

Det är upplagt för strid i riksdagen i höstens budgetarbete. Stickor och strån ryker när partiledare och finansminister ska göra upp om den viktigaste budgeten under en mandatperiod – den som träder ikraft under ett valår. Göran Persson var skicklig i att ladda med godsaker så att väljarna skulle vara villiga att välja om S-regeringen.

Faller S-budgeten i höst?

Nu är frågan om den tippade nya partiledaren, nuvarande finansminister Magdalena Andersson (S) ens får sin budget igenom riksdagen i höst, konstaterar Nya Wermlands-Tidningen.

I samband med sitt sommartal i onsdags var Nooshi Dadgostar (V) sa hon sig än så länge göra bedömningen att hennes parti inte tänker stödja någon annan budget än sin egen. Hon gick samtidigt till storms mot Annie Lööf (C) som beskrevs som en ”trulig tvååring”. Detta eftersom C har ställt som villkor för att stödja budgeten att den inte får förhandlats fram med Vänsterpartiet.

I fredag svarade Annie Lööf med att säga att ”Centerpartiets stöd är inte gratis”.

S håller inte i taktpinnen

”Det som sänker en skugga över finansministerns presentation är att det inte är regeringen som håller i taktpinnen,” skriver Dagens industri.

Dagens Nyheters ledarredaktion skriver att ”olyckskorparna kraxar” runt Magdalena Andersson, trots Sveriges starka tillväxt: ”Löfven har inte bäddat väl för sin kronprinsessa. Det är tveksamt om hon över huvud taget kan få igenom sin ekonomiska politik”.

Rödgrön röra

Det begrepp Carl Bildt myntade som partiledare och statsminister inför valet 1994, ”den rödgröna röran” passar ännu bättre nu. Det är nu tre småpartier – MP, C, V – som riktar ultimatum mot den försvagad Socialdemokratin.

DI konstaterar att Magdalena Andersson försöker ”plocka ihop en budget som ska ge något åt alla för att den ska röstas igenom i riksdagen. Det är inte bra för landet.”

Ja, istället för att se till medborgarna och verklighetens behov, kommer S-budgeten att helt vara inriktad på att göra Märta Stenevi (MP), Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) nöjda.

Vilken soppa det kan bli.