Centerpartiets ordförande Annie Lööf kan stoppa Stefan Löfvens efterträdare som S-ledare från att bli statsminister. Hon vill ha garantier om att den nye partiledaren håller Löfvens löften till C. Och kräver att MP och V lägger sig platt för C-kraven.

Det kan bli tufft för den nye partiledare som Socialdemokratin ska välja i början på november. Denne kan vägras bli statsminister när riksdagen kommer att rösta om saken.

Lööf: inget är gratis

– Sen får vi väl se var den nya socialdemokratiska partiledaren väljer att ta Socialdemokratin politiskt, säger Lööf och tillägger att hennes stöd inte kommer ”gratis” till SvD.

Magdalena Andersson, som pekas ut som en möjlig efterträdare till Löfven, sa nyligen till DN att C har ett ”särskilt ansvar” för att budgetprocessen ska fungera. Det håller inte alls Annie Lööf med om.

– Jag är helt oförstående inför Magdalena Anderssons ståndpunkt, säger hon och tillägger att det är regeringens och inte oppositionens ansvar att få igenom budgeten.

Lööf beklagar att Löfven avgår

Enligt centerledaren hängde januariavtalet på att Stefan Löfven var villig att genomföra mycket av C-politik.

– Stefan Löfven har personligen betytt väldigt mycket för att vi under de senaste åren har haft ett bra samarbete. Eftersom han har varit lyhörd och beredd att genomföra mycket av Centerpartiets politik har vi kunnat ha ett respektfullt budgetsamarbete. Så det är klart att jag gärna hade velat att han skulle fortsätta, säger Annie Lööf till Svenska Dagbladet.

Tre krav ligger fast

Den nye S-ledaren måste fullfölja Löfvens löften till C. Det handlar om att genomföra förändringar i arbetsrätten, ett uppluckrat strandskydd och stärkt äganderätt för skogsägare. Att Stefan Löfven nu lämnar förändrar ingenting enligt Annie Lööf.

– Det här var en överenskommelse med Socialdemokraterna som parti.

Och även om den nye S-ledaren släpps fram i november kan Lööf ändå se till att regeringens budget faller i december.

– Vi får väl se om finansministern har mäktat med att vara inlyssnande för att få stöd för budgeten i riksdagen, hotar Lööf.

Småpartierna klöser ögonen ur varandra

När Annie Lööf får höra att Centerpartiet av V-ledaren Nooshi Dadgostar jämförts med en ”truliga tvååring” svarar hon med motangrepp.

– Det skulle nog krävas lite självinsikt hos dem. Det är faktiskt de som har ställt till med oreda – de fällde sin egen statsministerkandidat, vilket jag tror har väldigt mycket lett till att han avgår nu i höst, säger Lööf.

C-ledaren läxar också upp Märta Stenevi som inte vill godkänna C-kraven om skogen och strandskyddet.

– Jag utgår från att de fullföljer löftena, säger Lööf och syftar på det S lovat C.

Annie Lööf förväntar sig alltså att både MP och V ska lägga sig platt för C-kraven. Annars får de inte stöd av C-rösterna i riksdagen.

Ser sig som opposition

Annie Lööf anser sig numera sitta i opposition – även om Centerpartiet återigen släppte fram Stefan Löfven som statsminister i juli. Och trots att C – för tredje gången – förmodligen kommer att rösta fram en S-politiker till statsminister i november och på en S-ledd regeringsbudget i december.