Under tisdagsmorgonen har en dansk bil på väg mot Ystad utsatts för attack under färd. Ett föremål, förmodligen sten, har träffat bilen. Det är andra dagen i rad det inträffar på E65. 

I maj och juni utsattes flera tiotal danskregistrerade bilar för stenkastning på E65 mellan Malmö och Ystad. Det gick så långt att danske justitieministern krävde av svenske motsvarigheten, Morgan Johansson (S), får fart på det svenska rättsväsendet så att man ställer förövarna inför rätta.

– Jag är bestört över rapporterna om att danska bilister utsätt för systematisk stenkastning i Sverige. Det är vanvettigt och direkt livsfarligt, sa danske ministern då.

Efter det blev det lugnt i några veckor. Men nu har attackerna börjat igen utmed E65.

Väster om Skurup

Tisdagens attack inträffade väster om Skurup. 

”En man ringde in till ledningscentralen och berättade att han fått en sten kastad på sin bil under färd på E65 i riktning mot Ystad strax innan Skurup”, skriver polisen på sin hemsida. 

Stenen träffade bilens tak och kunde köras vidare från platsen efter händelsen. 

Stängde av trafiken

Efter att en bil träffades av en sten under måndagen stängde polisen av trafiken på E65 under en period för att söka efter spår. 

– Vad jag känner till finns det inga såna planer idag, säger presstalesperson vid polisens ledningscentral för Region syd till Kvällsposten. 

– Vi har resurser som bevakar E65 och har sökt aktivt efter en gärningsman i samband med den här stenkastningen men har tyvärr inte anträffat någon. 

Även under tisdagseftermiddagen

Under tisdagseftermiddagen har flera nya larm om stenkastningar mot bilar på E65 utanför Skurup kommit in till polisen, skriver Kvällsposten.

Larmet om den första stenkastningen kom in vid 16.20, då ska en svensk bil ha träffats enligt Sydsvenskan. Den andra kastningen sker mot en dansk bil och då går ett fönster sönder.

– Flertalet patruller är på plats för att söka efter gärningsperson eller gärningspersoner. Vi har även en helikopter på plats. Skadeläget är oklart, säger polisens presstalesperson Sara Andersson till Kvällsposten.