Tiotals danskregistrerade bilar har drabbats av stenattacker på E65 mellan Malmö och Ystad. Nu kräver danske justitieministern att Morgan Johansson (S) får fart på det svenska rättsväsendet och ställer förövarna inför rätta.

 I Danmark är man bestört över att personbilar kan utsättas för attacker med stenar under flera veckor utan att Sverige agerar.

Danske justitieminister Nikk Hækkerup reagerar starkt på vad som händer i Sverige. 

– Jag är bestört över rapporterna om att danska bilister utsätt för systematisk stenkastning i Sverige. Det är vanvettigt och direkt livsfarligt och när ett så stort antal bilister drabbas ger det anledning till djup oro, säger han till danska medier. 

Han kommer att ta kontakt med Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S). 

– Jag förväntar mig att svensk polis tar händelserna på största allvar och utreder dem grundligt så att vi kan ställa gärningsmännen inför rätta och stoppa deras livsfarliga handlingar, säger Nikk Hækkerup. 

Morgan Johansson (S): ”allvarligt”

Svenske justitieministern Morgan Johansson kommenterade i ett uttalande till TT på torsdagen:

”Jag talade på förmiddagen med den danske justitieministern Nick Hækkerup, och framförde då att jag och de svenska myndigheterna ser mycket allvarligt på detta. Det rör sig om livsfarlig brottslighet. Det verkar vara någon eller några ligister som är igång, och de måste stoppas”.

Men så sent som på onsdagskvällen anmäldes det senaste fallet.

Det har gått så långt att polisen i Danmark har varnat danskarna för stenkastarna i Sverige. Och från Bornholm rapporteras om en oro att turister ska tveka att ta sig dit på grund av rädslan att attackeras på vägen dit, rapporterar Kvällsposten.