I ett sommarutspel lovar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff att bygga hela Norrbottniabanan från Skellefteå till Luleå. Men regeringen tvärnitar all tillverkning av betong i höst, så någon järnväg kommer det inte att kunna bli.

Cementa tillverkar 80 procent av all betong som används i Sverige på Gotland. Men på grund av nitiska miljöregler kommer tillståndet för tillverkning att gå ut i höst.

Det kommer att kunna kosta uppemot 400.000 jobb, har näringslivet varnat. Bland annat har LKAB, det statliga gruvbolaget, meddelat att deras brytning kommer att nästan stoppas helt.

Och någon betong för byggande av järnvägsbroar och tunnlar kommer naturligtvis inte att finnas.

Import av betong, som är tungt, kräver helt andra logistiska lösningar. Dessutom är utländsk betong av sämre kvalitet, och att transportera tung betong i stor mängd innebär enorm miljöpåverkan.

Men S-ministern Tomas Eneroth låtsas som det regnar.

Hur kan regeringen vara så blind att man inte ser att den egna politiken lägger fälleben för det man själv säger sig vilja åstadkomma?

Det kallas ledarskap att kunna prioritera så att man uppnår bästa resultat. Men med MP i regeringen har man ett extremt och närsynt perspektiv på miljöfrågor.

Socialdemokratin var en gång förkämpar för industrialiseringen och högre tillväxt eftersom det gav högre välfärd för fler. Idag tycks man vara inriktad på att avindustrialisera Sverige, bara för att få beröm av extrema miljöpartister.

*

Se mer om cementkrisen: Betongstopp hotar bobyggande och tusentals jobb.