En död och fyra skadade i fem skjutningar på mindre än 48 timmar. Det är helgens facit så här långt, när detta skrivs på söndagsmorgonen.

Larm om skottlossningar har blivit vardag. Det som förut inneburit omfattande rapportering har blivit notiser. Dels därför att skottlossning och dödsskjutningar blivit vardag i Sverige. Dels därför att rapporteringen missgynnar S-regeringen. Om fler medborgarna påminns om hur omfattande det grova våldet har blivit, kan vänsterpartierna drabbas av än större väljarförluster.

Regeringen och stödpartierna ägnar stor energi åt att bagatellisera utvecklingen istället för att göra något åt den.

Kulorna viner i Göteborg, Stockholm och Malmö

Men så här ser listan på skjutningar ut de senaste 41 timmarna:

En 25-åring död efter skottlossning i Göteborg. Han sköts ihjäl inne i en frisörsalong på Marklandsgatan på fredagseftermiddagen vid kl 14.

Tre personer skadade efter skjutning mot restaurang. Vid 19-tiden på fredagskvällen besköts en restaurang i  Upplands Väsby norr om Stockholm. Tre personer har skadats, en av dem är förd till sjukhus.

Skottlossning på Stora Kvarngatan i centrala Malmö. Vid tre-tiden på natt natten till lördagen besköts entrén till ett bostadshus, men det finns i inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med skjutningen.

Skjutning i Kroksbäck i Malmö. Boende larmade vid kl 14 på lördagseftermiddagen om skottlossning. Polisen fann fynd på platsen kan bekräfta att det skett en skottlossning.

Man i Tensta sköts i benet. Larmet kom kl 21.56 på lördagskvällen om skottlossning i Tensta, i norra Stockholm. Polisen spärrade av trolig brottsplats i ett grönområde i Tensta. 

Antalet intagna på fängelser minskar

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Skälet till utvecklingen är att Sverige inte låser in kriminella, utan släpper ut dem så fort som möjligt så att de kan fortsätta trakassera hederligt folk.

Brå-statistik visar att antalet intagna i fängelser inte – inte! – har ökat på tio år, trots allt tal från S-regeringen om hårdare tag. Det är bara tomt prat. I praktiken sitter inte fler inne 2020 än 2011, vilket Samtiden rapporterade i maj:

”Sedan 2011 har antalet nya verkställigheter av fängelsestraff faktiskt minskat med 5,3 procent, från 9.463 intagna 2011 till 8.964 intagna 2020. Antalet pågående verkställigheter har ökat med blygsamma 301 fler på tio år.”

Hur länge ska politiken låta detta ske?

Frågan man ställer är: varför reagerar inte de ansvariga politikerna? Svaret är att de är förblindade av vänsterideologi som innebär att man tycker synd om mördare och våldverkare. ”Vad har han inte varit med om?”

Med det vänsterradikala kriminologiska synsättet blir politiker förlamade. Inte kan vi spärra in dessa stackare? Nej, man gör inte det.

Förklaringen är att justitieminister Morgan Johansson (S) och de styrande partierna inte vill att brottslingar ska låsas in. De vill låta dem leva i frihet, eftersom det är så synd om dem. Att människor mördas och lemlästas är på något sätt inte viktigt att göra något åt.