I Sverige positionerar sig partier enbart därför att de är emot Sverigedemokraterna. I Israel positionerar sig partier bara utifrån att de är emot sittande premiärminister Benjamin Netanyahu.

Nu försöker åtta (!) partier från högernationella till muslimer att enas i en regeringskoalition i Israel med enda syfte att fälla premiärministern.

Än mer paradoxalt blir det när man betänker att ledaren för denna anti-koalition är mannen som varit stabschef hos just Netanyahu – Naftali Bennett.

Högernationelle Bennett samlar majoritet?

Bennett var innan han blev stabschef hos Netanyahu kommandosoldat och är major. Han var 2018-19 försvarsminister i Netanyahus regering i egenskap av partiledare för sitt eget högerparti Yamina. När han lovade att invadera Gaza och krossa Hamas blev han stoppad av Netanyahu som avskedade honom.

Bennett har nu tänkt bli premiärminister tillsammans med mitten-, vänster- och arabpartier.

Han har ingått avtal med det största nuvarande oppositionspartiet Yesh Atid, ett mittenparti med journalisten Yair Lapid som partiledare. Denne ska få ta över som premiärminister om två år, andra halvan av mandatperioden.

Det en gång så dominerande partiet Labor, Israels socialdemokrater, fick bara 6,1 procent i valet senast (7 mandat). Den nye partiledare Merav Michaeli förhandlar om att ingå samarbete med högernationalister.

Ett annat förlorarparti, mittensamlingen Blåvitt under Benny Gantz är tänkt att ingå. Partiet gick som en raket i tre extraval 2019-20 och fick 25-26 procent av rösterna och så när lyckades peta Netanyahu, men som i valet i mars bara landade på 6,6 procent av rösterna (8 mandat).

Målet är att fälla Netanyahu också för vänsterpartiet Meretz, som fick 4,6 procent av rösterna (6 mandat) med Nitzan Horowitz som partiledare.

Skaran blir än brokigare när också de ryska judiska immigranterna under ledning av den högernationelle ledaren Avigdor Lieberman i Yisrael Beiteinu (7 mandat). Också han har regerat Israel med Netanyahu, men förlorat maktstrider mot honom och ställer nu upp i anti-Netanyahukoalitionen. Lieberman försvarar bosättarna, något vänsterpartier normalt inte ställer upp på.

Med på tåget måste också New Hope vara (6 mandat). Det är ett litet högerliberalt parti som är en utbrytning ur Netanyahus Likud och vars partiledare Gideon Sa’ar varit både utbildningsminister och inrikesminister för Likud.

Arabparti för första gången med i regeringsförhandlingar

Oavsett resultatet av samtalen om sammansättningen av en ny regering har Mansour Abbas redan gjort historia genom att som arabisk politiker öppet delta i regeringsförhandlingar i Israel, skriver Al-Monitor.

Samtiden har tidigare skrivit om Mansour Abbas och att hans utbrytarparti intagit en vågmästarposition i israelisk politik.

Nu är han alltså med som åttonde parti, för Arab union list, att förhandla om att bilda en regering.

Åtta partier över hela skalan

Alla dessa partier måste samsas för att komma upp i 62 mandat, vilket ger majoritet i Knesset som har 120 mandat.

Före midnatt ikväll, onsdag, måste Bennett meddela presidenten om han har samlat 61 mandat för att bilda regering. Om han inte gör det är det upp till varje ledamot i Knesset att försöka samla majoritet för en regering, rapporterar Jerusalem Post.

*

Collaget ovan, fr v: Nitzan Horowitz (V), Merav Michaeli (S), Benny Gantz (mitten), Naftali Bennett (högernationell), Yair Lapid (mitten), Gideon Sa’ar (högerliberal), Avigdor Lieberman (nationalistisk), Mansour Abbas (arabisk).