En uppseendeväckande lösning på veckans parlamentsval i Israel kan bli att konservative premiärministern Netanyahu för första gången i landets historia gör upp med ett arabiskt utbrytarparti under pragmatiske Mansour Abbas.

ANALYS. I veckans parlamentsval fick ingen sida majoritet, trots att det var fjärde valet på två år. Premiärminister Benjamin Netanyahu är två mandat kort för egen majoritet.

Dödläget gäller fortsatt efter tisdagens val till Knesset. Även om konservativa Likud – Sverigedemokraternas systerparti – blev klart största parti, är det svårt att nå majoritet i det kraftigt fragmentiserade parlamentet med många småpartier (se mandatfördelning nederst).

Likud fick 30 mandat, mot bara 17 mandat för socialliberala Framtidspartiet (Yesh Atid) som blev näst största partiet.

Så sent som i parlamentsvalet april 2019 fick liberala alliansen ”Blåvitt” (Kaḥol Lavan) lika många mandat som Likud, 35 mandat vardera. Men alliansen har splittrats sedan man då inte lyckades fälla Netanyahu som premiärminister, och Blåvitt fick nu bara 8 mandat.

Men andra vänsterpartier har gått framåt, vilket gör att det fortsatt är ett mycket oklara politiska landskapet i Israel, där ingen har några goda möjligheter att bilda en majoritet med 61 mandat – utom Netanyahu, som lyckats flera gånger förr.

Skakig majoritet med arabiskt parti?

Han skulle kunna skapa en skakig majoritet också nu, och då för första gången med ett arabiskt parti, United Arab List. Detta parti har brutit sig ur den fyrpartiallians av arabiska partier som tidigare gått till val gemensamt.

United Arab List är mer konservativt än de andra arabiska partierna och ledaren Mansour Abbas har inför valet sagt att han kan förhandla med alla. Som muslimsk ledare har Abbas också uttalat sig på ett sätt man skulle önska att muslimska ledare i Sverige gjorde.

”Jag ber en bön från Koranen för att hedra minnet av de sex miljoner mördade i Förintelsen. Jag står här i solidaritet med det judiska folket, här och runt om i världen”, sa partiledaren Mansour Abbas (United Arab List) i december.

Det är dock osäkert om de djupt ortodoxa partier som ingår i Netanyahus regeringsunderlag är beredda att samarbeta med ett arabiskt parti.

Det som gör att Mansour Abbas lyckats värva många väljare med sin utbrytning, som få trodde skulle fungera, är att han agerat utpräglat pragmatiskt. Han vill förbättra vardagen för palestinierna i Israel, inte driva storpolitik i utrikesfrågorna. Det är därför han med trovärdighet kan vända sig också till Netanyahu. Han vill ha raka besked i konkreta vardagsfrågor.

Kommentatorer menar dock att Netanyahu bara behöver två mandat och att han först försöker finna två avhoppare från vänstersidan. Israelisk partipolitik är inte som svensk. Partier bildas och bryts upp hela tiden. En del menar att Netanyahu åter skulle kunna få med liberala ”blåvitt”.

Netanyahu måste fånga in också Yamina

Men det räcker inte att United Arab List eller avhoppare från vänstersidan stöder Netanyahu som premiärminister. Han måste också få med sig partierna ”på hans egen” högersida, som det bångstyriga högerpartiet Yamina.

Partiledare är den karismatiske Naftali Bennett, som började sin politiska bana som stabschef åt just Netanyahu. Innan dess var Bennett kommandosoldat och är major. Bennett har till nyligen varit försvarsminister, men han har inte lovat att backa upp Netanyahu för en ny period.

Israelisk partipolitik är i ständig rörelse. Hittills har ingen spelat den så skickligt som Netanyahu. Om han igen ska lyckas samla en ytterst skakig majoritet återstår att se.

Mandatfördelningen i Knesset. 61 mandat krävs för majoritet. Källa: Haaretz.