Först gjorde superfeministen Cissi Wallin avbön i Expressen och nu bekräftar vänsterfeministen Elina Gustafsson i Sydöstran: Det är kickarna i form av uppmärksamhet och många delningar som driver extremismen.

Cissi Wallin tar numera avstånd från den drevmentalitet som feminister ägnar sig åt i medier och på nätet och som hon själv varit en tongivande del av.

Såg kvinnoförtryck överallt

”Jag vill göra avbön. Under flera år var jag en stor del av en rörelse, en obehaglig mentalitet på nätet som drog fram vecka efter vecka. Det främsta syftet var att hitta saker och personer att känna sig illa berörd av. Allt och alla skulle problematiseras! Förtrycket fanns överallt!”

Hon berättar hur hon attackerade allt som rörde sig: från kända komiker och musiker till okänd ung kille med tatueringsstudio. ”Till vilken nytta då? Exakt hur gjorde denna punktattack någon som helst skillnad för jämställdheten? Det enda som skedde var att en ung kille med en liten tatueringsstudio fick hat och hot av rasande brudar på Instagram.”

När hon nu är ångerfull ställer hon frågan varför feminister agerar svinaktigt. Svaret är att det är lönsamt. ”Att vara en feministisk profil i dessa dagar har blivit lukrativt, inte minst på nätet. Och efter flera år med välbesökta sociala medier kan jag krasst konstatera att publiken, absolut mest andra och unga kvinnor, kräver raseri.”

Upplever kickar av uppmärksamheten

Denna logik bekräftas idag av vänsterfeministen Elina Gustafsson i kolumn i socialdemokratiska Sydöstran: ”Det märker även jag som skribent på en mindre lokaltidning. Raseri och ilska säljer. Jag har själv upplevt kicken man kan få av att en text får tusentals likes och delningar. Det får ofta texter som är skrivna ur ett svart eller vitt perspektiv.”

Cissi Wallin varnar nu för detta hatfyllda och destruktiva beteende bland feminister: ”Vi ska se oss själva och varandra som ständiga offer för förtryck och läsa in utsatthet och ’kvinnohat’ i alla livets alla situationer och relationer. Vi ska elda upp varann i att se sexism, olika sorters ’fobi’ och ’skammande’ överallt. Ingen mår bra av detta”.

Alla tar inte avbönen på allvar

Reaktionerna på Wallins helomvändelse får blandade reaktioner. S-feministen Elina Gustafsson tycker inte feminister behöver göra avbön och ifrågasätter Wallins motiv: ”Är det för att få komma in i värmen igen?”

I Göteborgs-Posten anser komikern Marcus Berggren inte att avbön räcker med tanke på hur mycket Wallins påhopp har skadat andra. ”Ska vi glömma hur hon använde Mr Cools mördade ex-flickvän Kim Wall som slagträ?” Han pekar på att hennes galna drev har gjort att artister blivit av med alla sina bokningar. Och nu säger Wallin att hon är emot cancel-culture. ”Coolt!” skriver Berggren ironiskt.

Han menar att det inte går att bara avsvära sig ansvar över en natt. Och att vi andra inte ska behöva tvingas se och följa hennes nya väg, vart den nu leder.

Avbön är bra – om den är djup och ärlig

Det har blivit något av en trend att kändisar gör offentlig avbön. Vi har Aftonbladet-kolumnisten Fredrik Wirtanen, komikern Soran Ismail och nu Cissi Wallin. Min uppfattning är att det i grunden är gott att människor ber om ursäkt och erkänner att man gjort fel. I vår kristna kultur – ja, även svenska ateister är impregnerade i kristen kultur – är avbön första steget mot förlåtelse.

Och förlåtelsen är ett av de inslagen som skiljer vår kristna kultur från andra. Det är den som får vår samhällsgemenskap att gå vidare. Att inte fastna i eviga fejder och våldsamma hämndbegär. Det som håller stora delar av mänskligheten i andra civilisationer tillbaka.

Att erkänna att man gjort fel är främmande i de flesta kulturer. Man ska förneka – eller ”rädda ansiktet” som det också kallas – även om alla andra vet att det är en lögn. Denna kultur sprider sig numera som en löpeld i den kristna västvärlden, framför allt bland politiker och makthavare. De blånekar även om alla vet att talar osanning. Det undergräver sammanhållning och respekten i samhället.

Vi som fått kristendomen med modersmjölken, hur outtalad den än varit, vet att vi som människor gör fel. Att erkänna detta är viktigt eftersom det ger andra en möjlighet att förlåta. Då kan det som varit ett öppet sår, om inte läkas, så iallafall skötas om utan ytterligare skador.

En förutsättning – helt avgörande förutsättning – är dock att avbönen är ärligt menad och bottnar i den person som framför den. Om det bara är ett försök att få komma tillbaka i värmen, är det manipulation och blir då ännu en illvillig handling.

Men om avbönen är ärligt menad – och det avgörs rätt enkelt av hur personen i fråga handlar och agerar efter avbönen – då är vår kristna tradition med förlåtelse en klok och sund reaktion. Som också bör omfatta ”kändisar”.