Ensamma jihadister genomförde flest terrordåd i Europa 2020. En fördubbling jämfört med 2018 och 2019. Den vänsterextrema och anarkistiska terrorismen har minskat till 24 terrordåd, samtidigt som ett högerextremt rapporteras av Europol för 2020.

Europol ger sedan 2007 årligen ut en rapport som ger en aktuell bild av terrorismen, ”EU Terrorism Situation and Trend Report”. Idag har man publicerat analysen av utvecklingen under 2020.

Totalt har inte antalet terrorattacker ökat under 2020, och uppgick till 57 stycken i EU-länder. Antalet som dödades i dessa var 21 personer.

Fördubblat antal

Men antalet genomförda islamistiska terrorattacker i Europa (EU, Schweiz och Storbritannien) mer än fördubblades jämfört med 2019 och 2018, slår rapporten fast. År 2020 blev också antalet genomförda attacker större än antalet avstyrda terrorplaner.

I förväg upptäckta och avstyrda terrorplaner rörde främst sådana där flera gärningsmän var inblandade. Den självutnämnda islamiska staten (IS) och nätverket al-Qaida fortsatte att uppmuntra ensamma förövare att angripa västländer, ibland motiverat med kamp emot yttrandefriheten.

Dessa ”lone wolves” är svåra att upptäcka i förväg.

Islamister använder kniv och fordon som vapen

Förutom attacken i Wien, där skjutvapen användes, tillämpade gärningsmännen rudimentära metoder som knivhugg, attacker med motorfordon eller anläggande av brand.

Bakgrund och födelseort varierar hos de islamistiska förövarna. Flest genomförda attacker utfördes av asylsökande eller illegala migranter. De stod för fem av tio attacker. Fyra utförs av EU-medborgare.

Av migranterna hade alla utom en befunnit sig i Europa i flera år. Endast förövaren i attacken i kyrkan i Nice, en tunisier, kom till Europa kort tid före den dödliga attacken.

Anarkistiska-, vänster- och högerextrema

Europol konstaterar att övrig terrorism har minskat. 24 vänsterextrema terrordåd och ett högerextremt genomfördes under 2020. En vänsterextrem terrorplan och tre högerextrema avstyrdes också.

Dessutom rapporteras 14 terrorincidenter med separatistiska motiv som riktades mot infrastruktur (IRA, ETA), eller ägnade sig åt terrorfinansiering (PKK).

Totalt 57 terrorattacker och 449 gripanden 2020. Källa: Europol.