Nu har folketinget i Danmark antagit S-regeringens radikala lagförslag om att flytta landets asylprocess till ett afrikanskt land. En bred uppslutning står bakom omläggningen som förhindrar olaglig vistelse i landet.

Den socialdemokratiska regeringen vill flytta hela sin asylprocess till ett tredje land utanför Europa och de länder som man uppges ha haft en dialog med hittills är Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda, som Samtiden rapporterat tidigare.

Efter att också borgerliga Venstre givit tummen upp för lagförslaget fanns det en bred majoritet för det i folketinget och på torsdagen röstades det igenom.

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige och Liberal Alliance röstade ja till förslaget. På nejsidan finns vänsterliberala partierna Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten och Alternativet, enligt folketingets hemsida.

Mottagningscenter i tredje land

Tanken är att ett mottagandecenter ska upprättas i ett annat land där hela handläggningen av asylansökningar ska ske.

Det nya asylsystem innebära att flyktingar inte längre ska behöva ge sig ut på farliga båtresor över Medelhavet för att ta sig till Europa och därmed stoppa människosmugglare och deras grymma exploatering av migranter.

Om asyl beviljas ska flyktingen inte integreras i det danska samhället – utan i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportationen.

Noll migranter till Danmark

Om det som beskrivs i teori blir verklighet skulle det innebära att Danmark i framtiden tar emot noll migranter som sökt asyl spontant i landet. I stället har S-regeringen öppnat för att ta emot kvotflyktingar från FN, något som Danmark inte gjort på flera år.

Invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidigare sagt att man först vill skapa ett juridisk utrymme för ett nytt asylsystem innan detaljer kan presenteras. Han har även lovat att folketinget ska få säga sitt när ett avtal väl ska ingås med ett annat land, skriver Jyllands-Posten.

*

Se inslag i Riks i ämnet inför folketingets omröstning: