I veckan som kommer ska danska folketinget rösta om förslag som innebär att  landets asylprocess ska flyttas till ett afrikanskt land. 

Den socialdemokratiska regeringen har lagt ett lagförslag som folketinget ska rösta om på torsdag. Det innebär att den danska asylprocessen flyttas utomlands. Därmed ska landet i princip inte ta emot en enda flykting – eftersom både asylprocessen och asyluppehållet flyttar utomlands.

– Det skulle vara en av de största förändringarna av dansk asyl- och flyktingpolicy sedan 1951, säger Martin Lemberg-Pedersen, lektor vid Center för avancerade migrationsstudier på Köpenhamns universitet till TT.

Göra människosmugglare sysslolösa

Regeringen och invandrarminister Mattias Tesfaye (S) arbetar med at finna länder som är villiga att låta Danmark etablera mottagningscenter för flyktingar, rapporterar DR. Man har genomför diskussioner med Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda som eventuella värdländer men än finns inga avtal med något av länderna.

Ett huvudargument från S-regeringen är att flyktingar inte längre ska behöva ta hjälp av människosmugglare för att ta sig in i Europa och inte heller ge sig ut på den livsfarliga båtfärden över Medelhavet.

Om asyl beviljas ska flyktingen inte integreras i det danska samhället – utan i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportationen.

Väntas få stöd från oppositionen

Vänsterpartierna som normalt stöder S-regeringen har invändningar. Socialistisk Folkeparti (danska motsvarigheten till Vänsterpartiet) är inte principiellt emot en modell som den regeringen föreslår, men anser inte villkoren tillräckligt klarlagda.

– Tvärtom har vi ingen aning om vem Danmark kan komma överens med. Därför vill vi inte ge carte blanche till ett sådant avtal när vi inte vet vad det egentligen kommer att betyda, har Socialistisk Folkeparti framfört i debatten.

Däremot ger flera partier till höger stöd till förslaget. Detta skapar möjlighet för S-regeringen att gå vidare med lagen med röster från de blå partierna i folketinget, skriver DR.

S-regeringens lagförslag tas upp för omröstning på torsdag.