M, SD, KD och L lägger gemensamt migrationsförslag i riksdagen. Det beskrivs som ”överraskande” av kommentatorer, som också menar att det kan vara en viktig förändring av svensk politiskt landskap.

KOMMENTAR. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet menar att initiativet har stort symbolvärde.

– Även om Liberalerna rent sakpolitiskt står kvar på samma plats så tror jag inte man ska underskatta den symboliska kraften i att partiets första gemensamma initiativ med Sverigedemokraterna är i just migrationsfrågan, säger han till DN.

Hinnfors ser förslaget som en framgång för SD som blir ”likvärdig partner” och för Moderatledaren Ulf Kristersson vars trovärdighet som potentiell regeringsbildare växer.

Löfven och Lööf kritiska

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar att det är ”tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket”. Detta även om 6 av de 7 förslagen är Liberalernas förslag.

C-ledaren Annie Lööf säger till Aftonbladet att partierna ”enats om en linje som handlar om hur det ska bli svårare för utsatta människor att få skydd i Sverige”.

”Jackpot för Åkesson”

Göteborgs-Postens Arne Larsson skriver i analys att uppgörelsen är ”jackpot” för Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson har inte bara spräckt alliansen, han sätter också agendan för det nya samarbete som håller på att växa fram.

”Man kan ha vilken uppfattning man vill om innehållet i förslagen, vem som tidigare tyckt ungefär så här och vem som gett efter mest. Faktum kvarstår. Sett över lite längre tid är det Sverigedemokraterna som fått de andra partierna att anpassa sin politik.”

Finns ingen annan väg för gamla partier

Ju mer verkligheten får vara utgångspunkten för partipolitiken, desto större ”inflytande” kommer Sverigedemokraterna att få – i den meningen att ett land inte kan ha öppna gränser i ett globalt tidevarv utan att rasera landets trygghet fullständigt.

Förr stod striden mellan socialistiskt planekonomi och kapitalistiskt marknadsekonomi. Dag står striden mellan en radikal, gränslös invandring med otrygghet och urholkad välfärd som följd, mot ett konservativt vaktslående om tryggheten och välstånd.

Hittills har SD varit ensamma på den sistnämnda sidan. Men dagens initiativ kan vara ett tecken på att fler partier inser hur verkligheten fungerar.

*

Se mer: L, SD, KD och M stoppar regeringens migrationslag i utskottet