Göteborg är första kommunen i landet som stoppat miljonrullningen av bidrag till det islamistiska studieförbundet Ibn Rushd.

Flera oberoende granskningar av Ibn Rushd har visat att studieförbundet samarbetat med en rad tvivelaktiga aktörer. Ledande terrorforskare och akademiker har pekat på Ibn Rushd kopplingar till det Muslimska brödraskapet. Studieförbundet har utmärkt sig genom att ha bjudit in rasistiska hatpredikanter till olika arrangemang genom åren.

Ibn Rushd agerar sålunda mot demokrati, mot jämställdhet och mot integration i det svenska samhället.

En majoritet i socialnämnden i Göteborg har nu stoppat fortsatta bidrag till organisationen.

”Skattepengar ska inte gå till organisationer som motverkar demokrati och integration, vilket i allra högsta grad gäller Ibn Rushds verksamhet”, skriver Göteborgs-Posten på ledarplats.

Men Vänsterpartiets kommunalråd och Miljöpartiets socialnämndsledamot motsätter sig dock att bidragen stoppas till islamister. De menar att det är ”rasism” och ”rädsla för islam”.

Jimmie Åkesson (SD) kommenterar i Facebook att ”det inte är några förvirrade Ung vänster-twittrare det handlar om, utan ett kommunalråd för regeringens stödhjul Vänsterpartiet”.