Det har i många år varit känt att de uppemot 800.000 samordningsnummer som givits till utländska medborgare underlättat för fusk, bedrägerier och kriminalitet. Först idag kommer regeringen att förslå åtgärder för att minska fifflet.

Skatteverket ska få rensa ut samordningsnummer som är äldre än fem år, rapporterar SR. Dessa är ett sorts personnummer för personer med anknytning till Sverige som inte har personnummer.

Hittills har man inte gjort några identitetskontroller vid tilldelning av dessa nummer. Systemet möjliggör omfattande missbruk av välfärdssystemen.

Samtiden rapporterade 2017 i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm om hur falska identiteter ökar. Skatteverket hade slagit larm om faran med samordningsnummer användes i brottsliga syften.

Nu mer än tre år senare har regeringen till slut lagt fram förslag. Bland annat ska alla myndigheter, istället för att hävda fuskares integritet, ges skyldighet att larma Skatteverket om fel upptäcks i folkbokföringen. Det gäller exempelvis om uppemot etthundra personer har angivit samma bostadsadress.

Det är förvånande att denna sort primitiva fusk får pågå i ett så digitaliserat samhälle som Sverige. Varför har ansvariga politiker inte tidigare gjort något mot detta skuggsamhälle som skapar otrygghet, osäkerhet och utgör ett hot mot medborgarna i landet?