PLUNDRING. Det uppenbaras på allt fler områden hur utländska medborgare utnyttjar möjligheten att fuska genom att använda falska identiteter. Ovetande myndigheter har ingen koll eller hänvisar till annan myndighet. Alltmer framträder ett samhälle där svenska tillgångar och skattebetalarnas mödor plundras i en oöverträffad omfattning.

Efter terrordådet på Drottninggatan har det framkommit att den uzbekiske misstänkte terroristen, Rakhmat Akilov, hade flera identiteter och skulle ha utvisats. Det har väckt debatt och flera talar nu om det utbredda missbruket med falska identiteter. Skatteverket slår larm om att de upptäcker allt fler falska identiteter och myndigheten hävdar att de utnyttjas i brottsliga sammanhang.

– Identiteten ger öppningar till hela vårt samhälle och många använder dessa till att begå brottsliga handlingar, säger Pia Bergman på Skatteverket till Sveriges radio (länk).

Bedragarna har ofta hittat på en person, stulit en persons uppgifter och förfalskat pass för att sedan använda detta till bedrägerier och bidragsbrott. Enligt Skatteverket kan det vara så många som 30-50 procent av de asylsökande som har olika personuppgifter registrerade hos olika myndigheter.

Falska identiteter registreras som bilägare
Skatteverkets iakttagelse backas upp av Polisen. Det är ett vanligt förfarande att organiserade kriminella använder falska identiteter för att genomföra brott. Polisen har exempelvis hittat flera fall där bilar är registrerade på utländska personer som inte existerar. Ingen myndighet kontrollerar idag utländska medborgares identitet vid fordonsregistreringen.

– Vi ser att det blir fler och fler utländska fiktiva medborgare som äger ett stort antal bilar och som sedan missbrukas av kringresande stöldligor och av oseriösa företag, säger Krister Berg polisinspektör vid polisens nationella operativa avdelning uppger Sveriges radio. (länk)

Nyttan för de kriminella är att bilarna aldrig kan knytas till någon person i samband med att de används i den organiserade brottsligheten.

Uzbekiska arbetskraftsinvandrare
De cirka 4 000 uzbekier som finns i Sverige har ofta kommit genom arbetskraftsinvandring. I ett reportage (länk) från en moské i Mjölby, som blivit en uzbekisk metropol, får man bland annat veta att det är vanligt att ha flera falska identiteter bland uzbekerna.

“Han berättar att vägen till arbetstillstånd inte behöver vara att ansöka från hemlandet, vilket är den ordning som egentligen ska följas. Det lättaste är att resa in själv, gärna via Lettland där det är lätt att skaffa falska ID-handlingar, och sedan hitta en arbetsplats i Sverige som vill hjälpa till att fixa arbetstillståndet.”

Maxa väntetiden hos Migrationsverket
Uppenbarligen är många av de som kommer mycket välinformerade.
– Om du har flera identitetshandlingar kan du ha flera ansökningar som behandlas samtidigt hos Migrationsverket, säger en av uzbekierna.

”Och även utan uppehållstillstånd kan du driva företag, betala skatt och få lön. Du behöver då tilldelas ett samordningsnummer av en myndighet. I den processen kollar ingen upp din egentliga identitet.”

Falska pass
Falska pass ingår som en del i människosmugglingen och ofta har berörda personer betalt allt de äger för att på detta sätt kunna komma in i landet och söka asyl. Bakom passtillverkningen och den organiserade människosmugglingen står för det mesta internationella ligor (länk). Detta har varit känt i många år och just det faktum att hela 170 000 svenska pass har rapporterats stulna eller tappade (2013) gör detta ännu allvarligare. Sent omsider görs tafatta försök för att komma tillrätta med detta.

Världens äldsta kvinna
Och även om myndigheterna känner till ett bedrägeri, verkar de inte ta tag i det och ändra det felaktiga. Som antyds i Dagens Samhälle (länk) så vet myndigheterna om att en kvinna som fick asyl för 35 år sedan, påstås vara 119 år. Men trots att hon borde vara den äldsta nu levande personen i världen, nämns inte kvinnan på årsdagarna av media. Till och med kvinnans dotter säger till pressen att det är fel uppgifter, men ingen myndighet kräver ändring. Eller kräver tillbaka pengar för felaktigt utbetald pension, eller stämmer henne för bedrägeri.