Allt fler arabländer ingår fred med Israel genom Abrahamavtalet. Få etablissemang i väst har velat erkänna denna historiska öppning, men nu medger Lars Leijonborg i Bulletin att den är en ”ljusglimt i världspolitiken”.

Krigen och de våldsamma konflikterna i Mellanöstern tycks aldrig ta slut. Men det senaste året har en ny fredsstrategi visat på framgångar. Abrahamavtalet har inneburit att flera arabländer ingått fred med Israel, vilket Samtiden rapporterat i flera artiklar.

Men etablissemangen i media, politik och akademi har föraktfullt förtigit dessa historiska framgång för freden. Varför? Därför att Donald Trump och hans administration är fredsavtalets arkitekt.

I västvärldens vänsterliberala eliter är föraktet mot Donald Trump så stort att man inte ens välkomnar fred, när det är Trump som ordnat den.

Vågar borgerliga röster tala ur skägget?

Men i den nya borgerliga tidningen Bulletin ger nu förre folkpartiledaren och utbildningsministern Lars Leijonborg ett erkännande till fredsprocessen i Abraham-avtalen bryter dödläget.

Det är ett tecken på att Bulletin vågar bryta sig loss från den monumentala feghet som borgerligheten lider av. Man tiger av rädsla för att uppröra vänstermedier. Det är fruktansvärt att se hur borgerliga röster under 2010-talet alltid viker ner sig och rättar in sig i vänsterns diskurser, likt en lydig slav. Borgerlighetens största problem är att den inte vågar säga vad den egentligen tycker, utan alltid använder enorma mängder självcensur.

Därför är det en stor sak när en av borgerlighetens ledande namn under de senaste årtiondena faktiskt vågar öppna käften och säga lite sanningar i ett kontroversiellt ämne. Både att erkänna Israels rätt och ge stöd åt Trump-strategi är synnerligen utmanande eftersom här är vänstern som argast, pådrivna av islamister och våldsbejakande vänsterextremister.

”Ljusglimt i världspolitiken”

Istället för att likt andra borgerliga tiga som livrädda möss, framför Lars Leijonborg lite fakta och logisk analys.

Han ser ”en intressant möjlighet att Abraham-avtalen kan bryta ett dödläge. I årtionden har det rått en gisslanliknande situation där möjliga framsteg på andra områden har blockerats genom att de kopplats till en lösning av konflikten Israel-Palestina. Att några arabländer till sist vägrat acceptera den tvångströjan är en ljusglimt i världspolitiken.”

Arabstater överger nu de palestinska bråkmakarna i Fatah och Hamas eftersom de ”inte längre tycker sig kunna prioritera en lösning av den evighetslånga konflikten framför sina egna intressen. De vill fördjupa sitt ekonomiska samarbete med Israel och Väst och hålla tillbaka Irans inflytande i regionen. En sådan maktförskjutning skapar onekligen öppningar.”

Leijonborg hoppas att den nye amerikanske presidenten Joe Biden inte ska överge Trumps fredsstrategi. Han hoppas Biden ska se att svängningen i arabvärlden skapar nya möjligheter. ”Om palestinierna inser att det arabiska stödet för deras sak håller på att vittra sönder och tiden därför inte längre är på deras sida (…) kanske en lösning också på ’evighetskonflikten’ blir möjlig.”

Tänk vad lite det krävs

Tänk vad lite det krävs för att jag ska få hopp om att det finns borgerliga som vågar stå för något, och som sliter av sig vänsterns förtryckande åsiktsbojor.

Nu är ju Lars Leijonborg en föredetting, som skriver för ett nytt medieprojekt utanför etablerade medier. Det är verkligen i borgerlighetens tassemarker som dessa sakliga, faktabaserade och logiska resonemang förs.

Men man kan ju hoppas att det Leijonborgska förnuftet och modet ska sprida sig in mot borgerlighetens centrum.

*

Se min recension av Leijonborgs memoarer: Vi vågade men orkade inte.