Under året har alla rabatter som finns i svensk kriminalpolitik diskuterats flitigt. Särskilt efter ett dubbelmord i Danmark blev det tydligt hur billigt det är att begå mord i Sverige. Ändå vill regeringen fortsätta rabattera mord, våldtäkter och förnedringsrån.

Folkbladet har rapporterat om laglösheten bland unga män under rubriken ”Dömda för sadistisk misshandel av pojke på HVB-hem” och Dagens Nyheter har i reportage berättat om en 18-åring som pga sina problem placerades på ungdomshem. Två månader senare hittas han ihjälskjuten (båda artiklarna bakom betalvägg, tyvärr).

Och detta är inga undantag. När flera dömda mördare rymde från ungdomshem i somras förklarade personalen att de inte har förutsättningar för att hantera så grovt kriminella individer. Ungdomshemmen var ju tänkta för socialt utsatta missbrukare som begick småbrottslighet. Nu ska man ta hand om härdade mördare.

Riksdagsmajoriteten tycker synd om kriminella

Varför? Därför att riksdagsmajoriteten inte vill ändra på ungdomsrabatten vid utmätande av påföljd i domstol. Det är så synd om dessa mördare, våldtäktsmän och förnedringsrånare. Så synd att de snabbt måste släppas ut för att kunna begå fler brott, utsätta fler hederliga människor för livslång plåga.

I det fall Folkbladet granskar skriver till och med tingsrätten att de ”inte kan annat än ifrågasätta lämpligheten att placera ungdomar på hemmet.” De placerade ungdomarna är ju inte placerade, utan kan komma och gå som de vill.

Men majoriteten av svenska politiker tycker så synd om de unga kriminella. Så synd att justitieminister Morgan Johansson (S) inte föreslår något avskaffande av rabatterna, trots den hårda kritiken. 

S/MP-regeringen vill bara göra marginella justeringar. Unga upp till 18 år får ograverat behålla rabatterna vid mord, våldtäkt, förnedringsrån mm. De som är 18-21 år ska inte få rabatt med automatik, men om ”särskilda skäl” föreligger – något varje advokat kommer att yrka på.

Annat gäller i Danmark

Läget är helt annorlunda, bara på andra sidan sundet. Gängkriminella straffas stenhårt i Danmark och tystnadskulturen, som är så lönsam i svenska domstolar, fungerar inte i danska domstolar.

Medan Sverige släpper unga mördare efter 2-3 år på ungdomsinstitution, döms de till långa fängelsestraff i Danmark. De två 17-åriga mördarna från Rinkeby som begick dubbelmord i Danmark fick i augusti 20 års fängelse. Äldre mördare i gänget fick livstid.

Det är i fängelse som mördare hör hemma – i årtionden. Där kan de inte begå nya vidriga brott. Där blir de också ordentligt inlåsta, istället för att kunna springa omkring på stan medan de är ”placerade” på ungdomsinstitution.

Att släppa ut dem tidigt är ett svek mot den stora hederliga delen av befolkningen, inte minst i utsatta förorter. När får vi en justitieminister som begriper att kriminalpolitikens huvuduppgift är att skydda dem – inte brottslingarna.

Sverige klarar inte mycket mer av Morgan Johansson.