Två tonårsgrabbar blev i augusti utsatt för tortyrliknande våld och förnedring under nio timmar på en kyrkogård i Solna av två tjugoåriga invandrarmän. En insamling till stöd för dem har nu inbringat två miljoner kronor.

Sedan förra veckan har gåvobidragen strömmat in och under måndagen hade insamlingen inbringat två miljoner kronor. 

– Det är tiotusentals människor som har donerat, så det har varit många bäckar små. Jag hade tänkt ha insamlingen över julen men jag fick stänga den för det började bli för mycket pengar, säger initiativtagaren Hanif Bali som är moderat riksdagsman.

Han tackar nu på Twitter alla gåvogivare: ”Grabbarna är chockade över det fantastiska stöd de fått av er och hade svårt att finna ord. Tiotusentals donatorer har visat att de inte står ensamma, det ska ni ha ett enormt tack för.”

Under rättegången i november berättade grabbarna om hur de blev knivhuggna, mordhotade och tvingade att klä av sig nakna och lägga sig i en grav i marken. En av pojkarna utsattes även grov våldtäkt. (se mer här).

Blodiga och nedsmutsade, rånade på mobiltelefoner och bankkort, lyckades de i ett obevakat ögonblick fly och larma en förbipasserande, enligt åtalet.  

Dom har ännu inte meddelats mot de två åtalade männen, varav en är född i Iran och den andre har föräldrar från Tunisien. 

Vad tror du det beror på att folk har bidragit så mycket? 

– Därför det har varit ett alldeles avskyvärt brott. Två tonåringar som promenerar hem en vanlig, tidig sommarkväll i ett vanligtvis tryggt område, och att det här då sker tror jag sätter skräck i väldigt många. Och skapar stor sympati, säger Bali till Expressen.