Washington Post, som hatar Donald Trump, rapporterar att Demokratiska partiets företrädare är nervösa trots att deras kandidat har ett stort övertag i opinionsmätningarna inför tisdagens presidentval.

KOMMENTAR. Alla har naturligtvis förra valet i minnet. Det blev en gigantisk chock för vänstern då Donald Trump vann, trots att nästan alla opinionsmätningar menade att Hillary Clinton enkelt skulle ta hem segern.

Men historien upprepas väl aldrig? Säg inte det. Jag har tidigare pekat på ”tekniska” skäl till ny Trump-seger. Det finns också andra skäl till att republikaner är hoppfulla inför tisdagens val.

Stämningen

Trump och Biden dagar före valdagen. Foto: Twitter.

En enorm kontrast finns mellan den energiska presidenten och hans mycket stora åhörarskaror i delstat efter delstat, och de fåtaliga, torra och tråkiga framträdanden som utmanaren Joe Biden genomför. Till och med när Barack Obama stiger upp på scenen jämte Biden, känns det som om det handlar om val till kommunfullmäktige, inte till världens mäktigaste post.

Attityden

Joe Biden saknar gravitas. Han skäller i talarstolen som en rektor på en småskola.

Donald Trump är vulgär – men samtidigt fräck, engagerad, underhållande och vet vad han vill.

Coronaperspektiv

Joe Biden och Barack Obama hånar och skäller i valets slutskede på Trump-administrationen för att den inte sköter coronapandemin på ett bättre sätt. Biden upprepar ofta att han ”har en plan” (ungefär som Sickan i Jönssonligan), men ingen är imponerad över de sju punkter Bidens kampanj har presenterat som hans ”plan”. Även den starkt Biden-lojala TIME som intervjuar medicinska experter, konstaterar att det bara är en ”skiss” som Biden kommer med.

Resultatet är att Biden framstår som pessimistisk, han talar om dödstalen och om vikten att bära ansiktsmask. Här håller ju inte ens Anders Tegnell med.

Donald Trump är motsatsen: optimistisk. Vi ska besegra också detta förbannade Kinavirus! Vi rundar hörnet. Vaccinet är snart här. Man kan ifrågasätta sanningshalten också i Trumps coronabudskap, men han utstrålar handlingskraft, medan Biden gnäller.

Demokraterna har pengarna

Demokraterna spenderar nu 3 till 1 på reklam-TV mot republikanerna, rapporterar Washington Post. I vissa delstater är det bara demokraterna som visar reklam för Joe Biden, medan republikanerna står över. Miljardärerna i USA sluter upp på vänsterliberala partiets sida.

Men kan reklamen väga upp bilderna av välbesökta och engagerade valmöten utomhus med Trump?

Biden – det gamla vanliga

På punkt efter punkt uppträder Joe Biden och hans kampanj på det sätt amerikanska politiker gjort i årtionden – regisserat, påklistrat och förutsägbart. Och med just det som så många väljare är trötta på: löften som aldrig infrias. Bidens tal, Bidens reklam, Bidens publik. Allt skulle kunna ha varit 1988, första gången Biden försökte bli president.

Biden har suttit i senaten sedan 1972. Han personifierar makten i Washington DC. Det som kallas ”träsket” bland folk runt om i USA.

Det är svårt att finna någon med mer etablissemangsstämpel än Joe Biden.

Visst, alla etablissemang vill återgå till hur det var före Trump. Men vill väljarna? Det är elvamiljarderdollarfrågan.

Trump är en skitstövel, men vår skitstövel

Skälet till att jag tror Donald Trump vinner, och kan vinna stort, är att han är fortsatt en spark i baken på just alla de etablissemang som Joe Biden representerar. Alla de mäktiga som svikit det amerikanska folket. Som mer skott sig själva i globaliseringens tid än givit amerikanskt näringsliv lika villkor med omvärlden.

När jag ser Trumps valmöten är det svårt att tro att han är president. I stil och språkbruk är han mer en ”regular Joe”, en ”Svensson”. Han uppträder inte som en politiker brukar göra.

Man skulle kunna tro att den aspekten inte skulle fungera en gång till, men det gör den. Mycket beroende på hans motståndare.

”Många observatörer missar vilken risk det innebär för Bidens kampanj att bara 10 procent handlar om Biden medan 90 procent är mot Trump,” säger Trumps förre kampanjchef Kellyanne Conway.

”Det är märkligt hur Biden blivit alltmer negativ och till och med Obama har bytt från ’hopp och förändring’ till ’gräl och klagomål’.”

Donald Trump har fått både Biden och Obama på defensiven.

Trump är optimistisk. Biden och Obama är grälsjuka.

Valdeltagande är så avgörande

Många glömmer hur viktigt det är att få ut sina supportrar att verkligen rösta. Det är något opinionsinstituten har svårt att avgöra. Och beroende på vilka som går och röstar kan valresultatet tippa åt olika håll. I år har väldigt många fler förtidsröstat än förr. Demokraterna vill tro att det visar på stöd för Biden eftersom demokrater brukar förtidsrösta i större utsträckning än republikaner. Men demokrater är oroliga för att det höga förtidsröstandet kan vara nya väljare som röstar på Trump.

Det skulle också förklara opinionsinstitutens svårigheter att förutse en ny Trumpseger. Om väljarkåren ändrar beteende från tidigare val stämmer inte mätningarnas avvägningar.

Och ärligt talat. Vem har bäst chanser att få fler att för första gången gå och rösta: den som gnäller som politiker alltid gjort, eller den som utmanar och retar upp gamla makteliter och är optimistisk om landets framtid?