Den unga kvinna som Tommie Lindh försökte rädda från våldtäkt när han blev nedhuggen, uttalar sig nu. Hon undrar varför polisen inte kom på en och en halv timme.

Gärningsmannen, sudanesen Abubaker Mohamad Awad, dömdes tidigare i oktober till livstids fängelse för mord och våldtäkt. Men han hade kunnat vara gripen och inte kunnat begå det grova våldet om polisen kommit på larmsamtal.

Den unga kvinnan ringde och larmade polisen – men det dröjde en och en halv timme innan polisen kom. Då hade hon blivit våldtäkten två gånger och Tommie Lindh, 19, låg döende på golvet.

”Tommie hade fortfarande levt”

Hon får samtalsstöd för att kunna hantera traumat. Och har nu ställt upp på en intervju med SVT.

– Jag vill verkligen veta varför polisen inte kom. Jag vill veta varför de inte trodde på mig för om dom hade kommit hade allt kunnat vara annorlunda. Då hade den andra våldtäkten inte inträffat och Tommie hade fortfarande varit i livet. Då skulle han vara hemma nu, spela spel och dricka mjölk och äta bullar som han brukade göra, säger hon.

Det hände sent på natten, då de flesta lämnat efterfesten hos Tommie som gått och lagt sig. Då tvingade gärningsmannen, som dykt upp som vän till en vän, kvinnan till oralsex under knivhot och hotar att döda både henne och Tommie.

Strax efteråt ringer hon polisen, uppger adressen flera gånger, och berättar om knivmannen och hans hot att döda. ”Snälla skynda er”, hulkar hon i larmsamtalet.

Polisen tror inte på larmet

Polisen lyckas inte lokalisera adressen och skriver efteråt att larmet inte bedöms som ”troligt”. Den bedömningen som görs av polisens regionledningscentral i Umeå får ödesdigra konsekvenser. Det är först när den lokala polispatrullen i Härnösand får kännedom om dramat och larmas ut som hjälpen kommer, men då är det försent.

SVT har frågat polisens ledningscentral i Umeå varför man avfärdade larmet, men både Benny Rinnström, chef för RLC i Nord och Jonas Hysing, chef för polisens nationella kontaktcenter, har avböjt att kommentera. Händelsen är anmäld till polisens särskilda utredningar för en granskning om det begåtts något fel.