Tommie Lindh blev mördad när han försökte rädda en kvinna från att bli våldtagen under en efterfest. Nu döms Abubaker Mohamad Awad för mord till livstids fängelse.

En efterfest i hans studentlägenhet i Härnösand slutade i tragedi. 19-årige Tommie Lindh blev attackerad bakifrån och svårt knivhuggen när han hjälpte en ung kvinna att komma undan en närgången man som var på festen, som vän till en vän. Medan Lindh låg döende på golvet våldtog mördaren kvinnan som Tommie Lindh försökt hjälpa.

Tommie Lindh, 2001-2020. Foto: Twitter.

Trots flera larmsamtal till polisen om en allvarlig situation, dröjde det en och en halv timme för polisen att anlända till platsen. Då var Tommie död.

Av kvinnans vittnesmål framgår hur Awad agerande efter knivattacken.

– Då skrattar han, och säger, eh, jag har dödat honom. Och så riktar han kniven mot mig och säger att jag får följa med. För annars kommer det att ske samma sak för mig, säger hon.

Sedan blev hon våldtagen.

Oprovocerat angrepp bakifrån

Nu under måndagen meddelade Ångermanlands tingsrätt att den 23-årige sudanesen Abubaker Mohamad Awad, som fått svenskt medborgarskap, döms till livstids fängelse för mord, försök till grov misshandel, grovt olaga hot, våldtäkt och grov våldtäkt.

Tingsrätten motiverar straffet:

”Tommie Lindh har oprovocerat angripits bakifrån när han befunnit sig i badrummet. Han har således befunnit sig i en skyddslös ställning. Brottet har dessutom utförts i hans egen bostad. Han har fått allvarliga skador av knivhuggen som måste ha medfört svår smärta. Eftersom han inte omedelbart förlorade medvetandet måste han också ha känt stark dödsångest.

Enligt tingsrättens mening har alltså brottet inneburit svårt lidande för Tommie Lindh och också varit särskilt hänsynslöst, vilket talar för livstids fängelse. Det finns inte några förmildrande omständigheter som ska påverka straffvärdet. Inte heller den omständigheten att han suttit frihetsberövad under lång tid ska påverka straffvärdet. Tingsrätten finner därför att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.”