Kraven om nya dykningar vid M/S Estonias ökar. Nu ställer också Moderaterna och Kristdemokraterna upp på att ändra på lagen om gravfrid för att möjliggöra nya undersökningar.

Förra veckan skrev Jimmie Åkesson i Samtiden, Gå de efterlevande till mötes och  återbörda de omkomna. Det kräver ändrad gravfridslag.

Nu rapporterar TV4 att även Kristdemokraterna och Moderaterna för ett liknande initiativ som det SD lämnat in som motion till riksdagen.

– Svensk lagstiftning får inte vara det som hindrar den undersökning som många nu har krav på, säger riksdagsledamoten Hans Wallmark (M). 

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu har skickat till utrikesminister Ann Linde (S), vilket Aftonbladet rapporterat. I brevet framläggs fyra åtgärder som snabbt måste genomföras med anledning av upptäckten vid Estonia. Det handlar bland annat om att ”identifiera skadans natur, när den inträffat och dess möjliga roll när färjan sjönk”.

– Det här brevet från Estland är starkt formulerat och det finns ett tydligt önskemål. Då är det viktigt att vi som grannland till Estland hörsammar detta, säger Hans Wallmark.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt nej till att ändra gravfridslagen.