Ännu fler exempel avslöjas om hur islamistiska extremister erhåller skattemedel av naiva svenska myndigheter som saknar all kontroll över vad pengarna används till.

Trots varningarna fortsätter miljontals kronor utbetalas från stat och kommun till islamska organisationer med kopplingar till terrorism och våldsbejakande extremism.

Att studieförbundet Ibn Rushd och biståndsorganisationen Islamic Relief tillsammans under de senaste åren erhållit miljardbelopp har tidigare rapporterats. Men även många andra våldsbejakande föreningar får bidrag av ett naivt Sverige.

Den statliga myndigheten ”Delegationen mot segregation” har beviljat nära en miljon kronor till Rosengårds folkets hus, som skickar iväg pengarna till andra föreningar. En av de föreningar som får pengarna är ”Grupp 194” i Malmö, som sedan tidigare Världen idag avslöjats med kopplingar till terrororganisationen DFLP. Grupp 194 kallar DFLP-massakern i israeliska Ma’alot då 21 judiska ungdomar sköts ihjäl för ett ”hjälteinsats”.

Statliga bidrag utan uppföljning

Terrorforskaren vid Försvarshögskolan Magnus Ranstorp konstaterar att statliga bidrag till civilsamhället sällan följs upp på ett trovärdigt sätt. Han menar att systemet med projektpengar i viss mån kommit att bli som en ”bankomat för oseriösa aktörer”.

– Det går ju inte att kontrollera att demokratin stärks och utvecklas om man inte har koll på verksamheten längre ner och ut i kapillären. När det handlar om stora skattemedel som skyfflas över till civilsamhället så är det problematiskt att det inte görs evidensbaserade kontroller och utvärderingar. Säpo har påtalat att det behövs ett kunskapscentrum för att säkerställa att de statliga bidragen inte går till olämpliga föreningar. Det tycker jag är en bra idé.

Är man en myndighet som inte har kontrollmekanismerna på plats så ska man heller inte dela ut några pengar, menar Ranstorp.  

– I slutändan måste man fråga sig om det lämpligt att statliga eller kommunala medel går till en organisation med kopplingar till väpnad kamp i ett annat land, säger han till Expressen.