Efter att M-ledaren Ulf Kristersson deklarerat att han inte utesluter budgetsamarbete med SD på riksplan säger också Moderaterna i Gävle att man är beredda att ”budgetförhandla, samarbeta och styra” med samtliga partier i kommunfullmäktige.

Moderaternas oppositionsråd i Gävle William Elofsson säger att man är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna efter nästa val.

– Exakt utformning blir något som förhandlas baserat på valresultatet. Men vi utesluter inget parti i förhandlingarna, säger han till Gefle Dagblad.

Elofsson vill komma bort från spelteorierna och klargöra vad som gäller. Men innan valet är det inte aktuellt med närmare budgetsamarbete med något parti eftersom man ändå inte kan uppnå majoritet i fullmäktige.

Lokaltidningens reporter lyfter fram uttalanden från enskilda personer och frågar hur Elofsson ”ser på SD:s människosyn”?

– Jag uppfattar SD som ett demokratiskt parti som alla andra, men som tyvärr kan få in rötägg precis som andra partier, svarar han.

Från Sverigedemokraternas sida är man positiv på att M nu öppnar upp för samarbete i Gävle.

– När det till exempel gäller trygghetsfrågor och bra arbetsvillkor för personalen i Gävle kommun ser vi att vi kan samarbeta och förändra, säger Mattias Eriksson Falk (SD) som är kommunalråd i opposition.

Flyktingmottagande i Gävle

I Gävle har Sverigedemokraterna drivit frågan om att säga upp kommunens avtal med Migrationsverket gällande flyktingmottagande. Det är något som Moderaterna inte ser som ett problem.

– När vi tittar på ebo-lagen finns det en samsyn mellan SD, KD och M om att vi skulle behöva undanta hela kommunen för att få en flyktingpaus, säger William Elofsson.

SD valsegrare i Gävle 2018

Sverigedemokraterna ökade med 4,3 procentenheter till 17,3 procent av gävlebornas röster i kommunalvalet 2018. 

Idag styrs Gävle av S, L, C och MP med 33 mandat. Oppositionspartierna M, SD och KD har tillsammans 26 mandat och V 6 mandat.

Samarbete också i Ockelbo

Det är inte första gången samarbeten förs på tal i Gävleborg mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. I december formerade sig tre partier i Ockelbo kommunfullmäktige för att kunna ta över efter nästa val: SD, M och KD. Partierna presenterade en gemensam skuggbudget för kommunen, vilket Samtiden rapporterat.