Kriminella migranter tar sig till Sverige enbart för att skövla det naiva landet där straffen är skämt. Igår tog biträdande rikspolischefen bladet från munnen och sa som det är, något som förvånat dem som är insatta i problematiken.

I Ekots lördagsintervju höll sig polisens näst högsta chef, bitr rikspolischef Mats Löfving, inte till den politiskt korrekta överslätande attityden om att brotten egentligen inte har ökat. Något som kriminologer och de flesta riksdagspartier försöker trumma in i svenska folket.

– De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar, säger Löfving.

Vill inte integreras

Han menar också att diskussionen om integration i Sverige är naiv.

– Långt ifrån alla människor vill bli en del av samhället, säger han.

Löfving är också tydlig med att polisen har identifierat drygt 40 kriminella klaner som finns i städer som Stockholm, Södertälje, Malmö, Landskrona, Jönköping och Göteborg.

Förvåning hos författare

Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har skrivit boken Familjen (Mondial, 2020) om en av dessa klaner och hon blev förvånad över att polisen nu är så tydlig.

– Att han pratar om klaner, det har jag aldrig hört på det sättet förut. Det är jättebra, för klanerna ställer till med så mycket elände ute i förorterna. Det är först när man börjar prata om problemet som man kan göra något åt det, säger hon till Svenska Dagbladet.

Den enda gång hon kan minnas där polisen talat sanning tidigare var när polischefen för nordöstra Göteborg Ulf Merlander 2017 vittnade som sakkunnig i en rättegång, alltså inte inför medierna.

– Du måste förstå kontexten. Ett antal av de personer som bor i Angered kommer från Mellanöstern. Där är det, i vissa länder, uppbyggt på att staten är ganska svag och då är det familjen, släkten eller klanen som styr och ställer, sa han i domstolssalen.

Mellanöstern finns nu i Sverige

Johanna Bäckström Lerneby menar att polisen i Göteborg har utarbetat metoder för att försöka angripa problemen utifrån att vi har Mellanöstern i Sverige nu. Och att det är därför rikspolisledningen kan gå ut med fakta om hur allvarlig situationen är i landet.

I radiointervjun säger Löfving att barn från början fostras in i kriminalitet. SvD frågar Bäckström Lerneby om hon såg det när hon skrev om Angered.

– Absolut. Deras barn gör aldrig någonsin något fel, utan hamnar de i trubbel beror det alltid på yttre omständigheter. Alla är bara ute efter dem på grund av deras namn, något barnen får höra från att de är små. De tar aldrig ansvar för något de gör, säger hon.

En attityd som passar som hand i handske för svensk postmodern kriminologi. Där är det alltid andra faktorer än egen bristande moral som orsakar kriminalitet.