Republikanska konventets andra dag var fullspäckat med talare, men det var inte filmstjärnor och andra kändisar som dominerade utan fiskare, bönder, småföretagare, studenter och… migranter.

KOMMENTAR. Måste säga att jag imponeras av republikanska partiets förmåga att omsätta sitt budskap i autentiska, personliga berättelser.

En hummerfiskare i åttonde generationen från nordöstligaste hörnet av USA, i Maine (valet kan bli jämnt i delstaten), berättade om hur hans villkor förbättrats under de senaste fyra åren med Trump. En mjölkbonde från Wisconsin (extremt viktig delstat) berättade om hur hennes familj överlevt tack vare uppbackning från lokalsamhället – och från Trump-administrationen.

En småföretagare i verkstadsindustrin berättade att hans familjeföretag med 150 anställda överlevt tack vare Trumps omförhandlade frihandelsavtal som inte längre missgynnar amerikanska företag.

Den som levererade riktiga råsopar mot vänsterextremism på konventet var Floridas viceguvernör, den första kvinnliga latinamerikanen på posten, som berättade om hennes föräldrars flykt från ett brutalt kommunistiskt Kuba under Castro.

Studenten som massmedier (också i Sverige) hängde ut som rasist, men som var katolsk student som skyddade sina kamrater och lugnt lyssnat på när vänsterextremister överöste honom med hatfylld retorik, berättade om hur genomfalska och ruttna medierna är, eftersom de inte är intresserade av sanningen utan bara av att sprida hatfylld vänsterpropaganda (CNN dömdes att betala 275 miljoner dollar i skadestånd till skolan och de drabbade eleverna.)

Medborgarskapsceremoni med Trump

Ett riktigt genidrag var att också visa en ceremoni där fem invandrare fick ta emot sitt amerikanska medborgarskap medan president Trump bevittnade det och gratulerade dem. Det var migranter som tagit sig till USA på laglig väg och som alla nu bidrar produktivt till det amerikanska samhället.

Domaren läste upp eden och alla de villkor som nya medborgare lovar på heder och samvete att följa. En underbar känga till alla dem som struntar i lagar och regler och vill släppa in hur många som helst utan att de på något sätt ställer upp på de skyldigheter som gäller i ett civiliserat land.

Vi som är kritiska till hur invandring sker idag, är naturligtvis inte emot människorna. Vi vill att demokratiskt beslutade lagar ska följas, att volymerna inte blir större än landet klarar av och att de som kommer förstår att de lever i ett nytt land vars traditioner och normer de måste respektera.

Republikanerna har gjort om sitt konvent till allmänbildande seminarium, med berättare som ger budskapet liv och kraft. De får högsta betyg i retorisk briljans.

*

Se mer: C-span dag 2 av republikanernas konvent.