En minnesceremoni hölls idag på 25-årsdagen av massakern i Srebrenica i Bosnien-Hercegovina. Men dignitärerna i form av stats- och regeringschefer från Tyskland, Frankrike, Sverige, med flera, som deltog (digitalt) har ingenting lärt av den för Europa så förtroendeknäckande handlingsförlamningen under slakten på europeisk mark.

Skälet till massakern, som inleddes 11 juli 1995 på uppemot 8.000 muslimska män och pojkar, under det jugoslaviska inbördeskriget var att FN lovade en fristad åt civila som man inte kunde upprätthålla och att europeiska länder saknade militärt ledarskap som kunde läsa kartor, tolka taktiska finter och trupprörelser samt skjuta skarpt när så krävdes.

USA fick städa upp på Europas bakgård

Det var USA – vem annars? – som till slut fick gå in och bomba serbiska extremister till underkastelse. Europa kunde inte städa upp på sin egen bakgård. Feghet, naivitet (”Varför kan ni inte vara snälla mot varandra…”) och oförmåga att förstå maktpolitiskt spel förpassade europeiska ledare till läktaren.

Serberna under ledning av Slobodan Milošević och general Ratko Mladić  spelade skjortan av européerna och FN (inklusive Carl Bildt som medlare, se här). Möjligen i maskopi med muslimska ledare som drog tillbaka de miliser man hade i regionen, vilket öppnade för bosnienserberna att begå massmord och ytterligare förvärra de motsättningar som successivt hade förvärrats efter att Jugoslaviens diktator Tito dog.

Europa fortsätter blunda för risker

De europeiska dignitärer som idag minns massakern har ingenting lärt. Europas länder satsar fortfarande mindre på säkerhetspolitik och militärt försvar än man själv har föresatt sig. USA bär fortfarande en tung börda i Europa, trots att kalla kriget mot Sovjetunionen tog slut för 30 år sedan.

Det är som om europeiska ledare tror att om man blundar tillräckligt hårt för framtida militära hot, ska de försvinna. Man vill satsa på ”mjuk” makt, dvs diplomati, även om just Srebrenica visar att även pyttesmå arméer som den bosnisk-serbiska kunde köra över all mjuk makt i Europa och döda tusentals civila medvetet utan att någon europeisk ledare hade förmåga att agera med ”hård” makt, militärt.

Nej, Srebrenica är idag också en symbol för europeisk impotens. Skulle samma sak hända igen år 2020, skulle Europa vara i lika stort behov av amerikanska försvarsmakten som man var 1995. Ingenting har därvidlag förändrats. Orsaken är att europeiska politiker vägrar se verkligheten i vitögat. Man håller sig till sina floskler om samarbete och hoppas på det bästa.