Han avslöjades av Nyheter idag som bidragstagare i Sverige samtidigt som han var försvarsminister i Irak. Nu har svenska myndigheter lagt ner förundersökningen, så nu kommer han tillbaka till Sverige.

Najah al-Shammari, 53, var försvarsminister i Irak med full lön och fick samtidigt bidrag i Sverige. Men trots avslöjandet har myndigheterna snabbt och lätt lagt ner alla brottsmisstankar.

Och då flyttar han tillbaka till Sverige.

– Han besökte Skatteverkets kontor i Solna och lämnade in en anmälan om återvandring, bekräftar en handläggare på Skatteverket.

Expressen har varit i kontakt med en släkting till al-Shammari som bekräftar att han nu bor i Sverige.

Avslöjad i november

Det var i november förra året som Nyheter Idag avslöjade att Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari hade svenskt medborgarskap och fick bidrag från Sverige.

Både al-Shammari och hans fru utreddes för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan och även för folkbokföringsbrott, då det framkom att åtminstone al-Shammari – uppenbarligen – sedan flera år bott i Irak och haft jobb med lön från irakiska staten.

I ansökan om bidrag från Försäkringskassan lät det annorlunda – där meddelade al-Shammari och hans fru att de var arbetslösa och levde på socialbidrag.

Efter avslöjandet skrev al-Shammari ut sig från Sverige. Kort därefter, den 1 december avgick al-Shammari tillsammans med övriga regeringen efter att över 400 personer skjutits ihjäl vid fredliga protester i Irak förra året.

Och nu när Sverige lagt ned brottsutredningarna, flyttar han ”hem” igen.

*

Se mer: Löfven pressas om Iraks försvarsminister i riksdagen (28 nov 2019), samtal i podden ”Samtidigt” med Chang Frick som avslöjade Iraks försvarsminister (27 nov 2019).