Under riksdagens frågestund på torsdagseftermiddagen pressades statsministern av Sverigedemokraternas nya gruppledare Henrik Vinge om välfärdens brister.

– Vi tvingas läsa bisarra nyheter om hur Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan samtidigt som svårt sjuka svenskar nekas sjukpenning. Nu flyr människor från Socialdemokraterna. Varje vecka går tusentals väljare från S till Sverigedemokraterna. Och det gör de därför att vi tänker återupprätta tryggheten i landet, sa Vinge.

– Flera opinionsmätning visar att fler har förtroende för Sverigedemokraterna än för S. Min fråga till statsministern är: Såg han det här komma?

Stefan Löfven (S) svarade med att rikta anklagelser om att ”högerextremkanten” lierar sig med Moderaterna för att sänka skatterna.

– Är det verkligen högerextremism att prioritera välfärden före massinvandringen, kontrade Vinge.

– Jag tror inte det. Och det är just den prioritering väljarna vill se. Det är precis därför som väljarna lämnar S. Varför tycker regeringen att det är viktigare med stor invandring än att kunna ha råd med sjukvård och rejäla pensioner?

Löfven menade i sitt svar att han lagt om migrationspolitiken, men försvarade sedan mottagandet av nya migranter.