Tongångarna har hårdnat. Miljöpartiet tänker inte acceptera att S gör upp med de borgerliga i Migrationskommittén. Men vågar MP ställa ultimatum och lämna regeringen om S vägrar gå dem till mötes?

Socialdemokraterna gör nu allt för att fånga in Moderaterna. Man är till och med beredd att offra Miljöpartiet för att uppnå detta.

Socialdemokraterna har under fredagen suttit i en informell sidoförhandling med bara de forna allianspartierna, enligt Expressens källor.

– Om S kommer överens med oppositionen utan oss så spräcker de regeringen, säger Grön Ungdoms språkrör David Ling till tidningen. Även andra miljöpartister ifrågasätter regeringens överlevnad om S gör upp med M och de övriga borgerliga partierna. 

Socialdemokraternas maktspel är fascinerande. Man har förmodligen bestämt att en uppgörelse med M är värt en regeringskris. Om man fångar in M i fållan, kan man krossa ett framtida konservativt regeringsalternativ (som jag skrev om igår).

Men vad händer om S-MP-regeringen spricker?

Socialdemokraterna räknar kallt med att övriga stödpartier i riksdagen ger förnyat förtroende för Stefan Löfven i en ny statsministeromröstning, då som chef för en enpartiregering. Skulle S, C, V och L inte röstar nej så räcker det – med 5 rösters marginal. Tillsammans kan SD, M, KD och MP samla 170 nej, vilket inte räcker. Det krävs 175 nej för att fälla en statsministerkandidat.

Men frågan är om C och L kan acceptera att ännu hårdare knytas till ett regeringsunderlag med Vänsterpartiet. Man sa ju 2018 att man skulle utestänga ”ytterkanterna”, men om MP lämnar och i protest röstar nej får Vänsterpartiets 28 mandat en tyngre roll.

Om bara S, C och L röstar för regeringens statsbudget i höst blir det 151 ja, samtidigt som det blir 154 nej om M, SD och KD röstar på M-KD-budget (som hösten 2019). Alltså: Vänsterpartiet måste rösta ja till regeringens budget. Det räcker inte med att V (som 2019) lägger ner sina röster.

Centerpartiet + Vänsterpartiet = Sant?

Om Miljöpartiet blir överkörda har de ingen anledning att rösta för en ren S-regerings budget. De kan lägga ner sina röster, så som Vänsterpartiet gjort tidigare. Men då måste alltså Centerpartiet budgetförhandla och aktivt samarbeta med Vänsterpartiet (kommunisterna).

Det är ett långt hopp från att Annie Lööf i valrörelsen 2018 satt med tröja som utlovade att C skulle rösta på Ulf Kristersson (M) som statsminister, till att samarbeta om en gemensam statsbudget med V år 2020.

Svarte Petter

Det blir alltså Centerpartiet som riskerar att sitta med Svarte Petter när Socialdemokratins hänsynslösa maktspel är klart. Iallafall på kort sikt.

På lång sikt är det Moderaterna som sitter med förlorarhanden, om partiet binder upp sig för några svaga skärpningar av migrationspolitiken bara för att få ställa till med en regeringskris.

Jag hoppas Moderaterna inte faller för frestelsen att vinna kortsiktiga tjuvnyp mot S och MP, för att sedan se sig bunden i en politik som omöjliggör en omläggning – på riktigt – av migrationspolitiken efter valet 2022.