I medierna framförs nu ”hård kritik” mot Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) för att de talat om hur allvarligt de ser på att nära 5.000 människor dött i corona på tre månader, sedan 11 mars.

Aftonbladet rapporterar: Nu ”rasar” finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) över deras uttalanden.

Ebba Busch sa i SVT:s partiledardebatt förra helgen att ”Sverige har med berått mod tillåtit en stor smittspridning”. Sedan förklarade hon vad hon syftade på. ”I februari lät man tusentals svenskar landa på Arlanda från områden som redan hade stor smittspridning. Sedan lät man dem gå rakt ut fritt i samhället.”

Jimmie Åkesson intervjuades i torsdags i Aftonbladet och sa då att det är ett misslyckade att så många har avlidit i covid-19 i Sverige. ”Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas”, sa han bland annat.

Något är fundamentalt fel i det svenska agerandet

Sverige har nära 5.000 döda i covid-19, vilket är det femte högsta dödstalet per capita i världen. Också i rullande 7-dagars genomsnitt ligger Sverige fortsatt i världstopp i antal döda, medan såväl våra grannländer som Italien och Spanien ligger bättre till.

Antalet död i Sverige är 4.854 personer, från 11 mars till 12 juni. Det är nära tio gånger så många som dog i förlisningen av Estonia eller under Tsunamin. Tio gånger så många!

Nu hävdas att det ”bara” är äldre som avlidit, de som ändå var nära döden. Nej, det stämmer inte. Samtiden återgav igår intervju med Gösta, 81. Han bodde inte på äldreboende utan kom från sitt hem med ambulans till sjukhus. Men läkarna tänkte lämna honom att dö. Han var ju så gammal. Bara tack vare barnen som ringde runt och tjatade sig till en intensivvårdsplats åt Gösta, kunde han överleva covid-19. Idag förbereder han sig för Vätternrundan på cykel.

Det är något fundamentalt galet i det svenska bemötandet av coronapandemin. Något vi framöver måste gå till botten med.

Regeringen kritiserar kritiken, inte tusentals döda

Men istället för att bekymra sig om de höga dödstalen går regeringen till angrepp på dem som talar om hur illa det är.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) riktar skarp kritik mot Jimmie Åkesson.

– Om han på allvar tror att regeringen offrar människoliv med vilje har han en väldigt skev verklighetsuppfattning, säger Per Bolund (MP).

Tidigare socialminister Annika Strandhäll (S) angriper Ebba Busch.

”Det är trist att se hur populisterna i svensk politik nu inte skyr några medel för att sprida sitt gift, skapa oro, otrygghet och undergräva den politiska stabiliteten i en tid vi behöver samling i politiken och fortsatt ansvarstagande”, skriver hon i Facebook.

Jimmie Åkesson svarar på Twitter.

– Hon tycker inte att man ska kritisera regeringen eftersom det ”skapar oro”. Att skjuta budbäraren är Socialdemokraternas paradgren. Ansvaret lägger man på andra, skriver Åkesson.

När kompetensen fattas skyller man ifrån sig

Det är pinsamt att se hur regeringssidans företrädare försöker smita ifrån sitt ansvar och bagatelliserar det höga dödstalet. Så agerar inte riktiga ledare. De tar det fulla ansvaret för vad man ställt till med, erkänner fakta och utvärderar skeendet öppet och utan styrning.

Det kommer nu en tid då vi måste få veta varför Sverige drabbats så mycket hårdare än både grannländer och länder med betydligt sämre förutsättningar än Sverige med sina höga skatter. Återigen ringer frågan, ”Vad fan får vi för pengarna?”

Kan det vara så att svenska regeringar de senaste 20-30 åren satsat på andra länders medborgare före sina egna? Att man struntat i statens kärnuppgift? Och med kritik mot kritikerna försöker dölja detta farliga faktum?