Sverige har blivit världens hackkyckling. Vi portas från dem vi trodde var våra vänner, som Norge och Tyskland. Men det är nog bara ett sätt att ge igen för allt vansinnigt tjat om Sverige som humanitär stormakt.

I Norge förlänger man inreseförbudet mot Sverige och en stor majoritet av norrmännen står bakom beslutet. Många andra länder som står redo att öppna gränserna säger tvärt NEJ till Sverige.

Också i Finland råder hätsk stämning mot det inkompetenta Sverige som låter så många dö i coronaviruset. Aftonbladet skriver, På den finska sidan växer hatet: ”Slå larm om ni ser svenskar”.

Betalt för gammal ost

Hur ska man se på denna framvällande avsky mot Sverige? Vi som ger mest bistånd i världen, vi som vet hur världen ska styras upp, vi som är de godaste och snällaste på jorden? Hur kan de?!!, som Greta brukar säga.

Jag är helt övertygad om att det känns gott i själen hos alla världens länder att få ge Sverige en känga, eftersom våra svenska politiker sedan Olof Palme ständigt tjatat om att Sverige är en humanitär stormakt. Om att Sverige vet bäst.

Det finns inget mer retsamt än en främmande röst långt bortifrån som kommer och talar om hur allt borde lösas, med hänvisning till hur allt löst där långt borta. Men så har svenska utrikesministrar agerat, från Sten Andersson och Carl Bildt till Margot Wallström och nu Ann Linde.

Det var ingen hejd på vad utrikesministern i senaste utrikespolitiska deklarationen ville ”höja”, ”stärka”, ”driva”, ”öka”, ”initiera”, ”bidra till” och inte minst ta ”ansvar” för. Därför skrev jag ledaren: Dags att dödförklara den humanitära stormakten.

Fattar inte den svenska politikerklassen att det är oförskämt att skriva andra länder på näsan vad de ska göra och tycka?

Gapflabb när Sverige har gjort bort sig

Nu ser dessa länder hur Sverige har gjort bort sig och inte kunnat skydda sina egna äldre från att dö i corona.

Det föranleder ett länge uppdämt behov att få gapflabba åt Sverige och de svenska politiker som tror att de begriper någonting mer än andra.

”Kolla in de där idioterna! De har ständigt stått i FN och läxat upp alla andra om hur fred på jorden ska ordnas – och så kan de inte ens sköta sina egna äldreboenden! Hahaha!”

Få slut på pinsamheterna

Det är verkligen tid för politiska klassen i Sverige att inse hur pinsam man är i internationella sammanhang med sitt eviga ”in Sweden we have a system”.

Vi har ingenting mer eller bättre att säga internationellt än någon annan, och vi har sannerligen inget att skryta med på hemmaplan längre.

Istället för att spela Allan på världsscenen borde politikerna se till att reda upp det kaos som råder i svensk välfärd.

Sopa rent framför egen dörr.

Det är nog det omvärlden försöker säga, när man nu ser ner på Sverige i coronatider.