Statsminister Stefan Löfven (S) menade att kritiken mot svenska strategin är som att jämföra äpplen och päron. Att nära 5.000 dött i Sverige har inte med regeringens strategi att göra. Sällan har någon med så mycket makt ansett sig så lite ansvarig som Stefan Löfven.

I gårdagskvällens Agenda intervjuades en kämpade statsminister allt vad han kunde för att skylla ifrån sig och bagatellisera tusentals människors död.

Det var ett märkligt spektakel. Varje poäng Löfven hade är djupt problematisk och leder till följdfrågor. Låt oss gå igenom dem.

1. Inte sämst i världen

– Det är ju inte så att Sverige har den absolut sämsta statistiken på det här området. Det är ju inte så!, värjde sig Löven under intervjun.

Men sedan när sänkte Sveriges ambitionen till att ”inte vara sämst i världen”? Har inte målet fram till nu snarare varit att sträva efter att bli bäst i världen?

Varför har Socialdemokratins mål och ambition rasat från att vilja göra landet till världsledande, till att ”inte vara absolut sämst”?

2. Skyddat liv och hälsa

Löfven hävdar sedan att regeringen ”lyckats” med att hålla smittspridningen nere så att intensivvårdsplatserna räckt.

– Vi måste skydda liv och hälsa, och det har vi gjort, menade han. Vi har sett till att sjukvården har de resurser de ska ha, och det tycker jag vi klarat ganska bra.

– Vi har hållit nere smittspridningen så att sjukvården klarar sig. Det har vi lyckats med. Det är därför sjukvården, trots stora ansträngningar, att det finns intensivvårdsplatser.

Men frågan blir ju varför så många dött när det funnits iva-kapacitet ledig. Samtiden har rapporterat om Gösta, 81, som inte bodde på äldreboende men när han kom till sjukhus fick han dödsdom då han vägrades syrgas och dropp. Först när hans barn låg på om att ge vård, fick han komma till iva. Nu är han hemma och förbereder cykelloppet Vätternrundan.

Hur många har dött därför att de förvägrats vård? Och är det rimligt agerande i svensk sjukvård?

3. Brister i samhället orsakade så många döda

Stefan Löfven förnekar inte att nära 5.000 personer har dött, men menar att det beror på annat än coronastrategin. Och vad är det S-regeringen satsat på istället, jo, på migration och mottagande av hundratusentals personer som inte betalat skatt. När miljarderna rullar till migranter, måste de ju tas någonstans ifrån.

– Det som är ett stort problem är att vi har så många som har dött på äldreboenden. Det har inte med strategin att göra. Det har att göra med att vi har brister i samhället,  sa statsministern.

Kanske ska Sverige ta hand om sina egna medborgare först, så att de inte får den absolut sämsta välfärden, innan man sprider skattepengar på andra länders medborgare…