Statsministern har synnerligen låga förväntningar på folks intelligens och samhällsförståelse. Så leder man inte ett folk. Nu börjar S-arrogansen skina igenom.

Regeringen börjar bli pressad av att Sverige fortsätter att ha världens högsta dödstal i coronaviruset per miljon invånare (se diagram nederst).

Den akuta krisstämningen börjar släppa. Granskningen av vad regeringen gjort – och framför allt inte gjort – har så smått börjat. Men redan är statsminister Stefan Löfven (S) skärrad.

En aktuell fråga är varför regeringen inte lyckas testa 100.000 personer per vecka för covid-19 även om laboratorierna klarar av det. Man har aldrig nått upp till ens en tredjedel av målet.

Svaret är att ledarskapet i svenska staten har saknats. Instruktionerna har varit otydliga och ingen har tagit ledningen i att reda ut de olika uppfattningarna. Det är den roll Löfven borde tagit på sig omedelbart, om han var en ledare.

Istället intar han en otroligt arrogant attityd. Medierna borde inte diskutera Folkhälsomyndighetens teststrategi, för folk fattar ändå inte. Jo, han säger så!

– Låt oss inte bråka om någon kategori 3 eller 4, det förstår inte folk vad det är för någonting, svarar Löfven när han pressas om varför ingen har fått uppdraget att utföra testerna.

Detta är ett galet uttalande, på flera sätt. 1) Löfven är defensiv – en nationell ledare är alltid offensiv, annars är man ingen ledare. 2) Löfven ser ned på svenska folket som inte begriper det här, medan en ledare aldrig är hånfull. 3) Löfven verkar överhuvudtaget inte ha ambitionen att till svenska folket förklara vad som händer – men en ledares främsta uppgift är att förmedla budskap om hur vi ska hantera krisen och komma ur den.

Löfven agerar som en tredje rangens politiker som är utan eget personligt ansvar och bara följer kollektivet vart det än går. Men han är statsminister och borde hålla ihop statens olika aktörer och se till att de arbetar koordinerat. Det är Löfven som ska peka med hela handen. Inte babbla om att folk ändå inte förstår.

Regionerna har dessutom sakligt rätt när de pekar på att den statliga Folkhälsomyndigheten, som lyder under Löfvens regering, utfärdat en teststrategi där endast kategori 1 och 2 ska utföras av regionerna. Testkategori 3 (samhällskritisk personal utanför sjukvården, som polis och brandmän) och kategori 4 (övriga) ”behöver hanteras utanför respektive regions sjukvårdsuppdrag”.

Tydligare än så kan det inte bli. Regionerna var inte ansvariga.

Här borde statsministern genast ha talat om vem som ”utanför” regionerna skulle utföra testerna. Men man satt på händerna medan ingen gjorde de tester som man hade satt upp som mål.

Och när detta kritiseras, då vill statsministern inte diskutera frågan. Och dömer ut folket som idioter.

Mer arrogant än så är det nog svårt att vara i en situation då mer än 4.000 svenskar dött i coronapandemin. Och dödstalen fortsätter vara världens högsta i förhållande till folkmängd.

*

Sverige har världens högsta rapporterade dödstal per miljon senaste veckan.